In de meest recente top 10 van de romanverkoop in Vlaamse boekhandels - die van verleden week en aangeleverd door GfKBelgium in samenwerking met Boek.be - prijkt 'Kom hier dat ik u kus', de tweede roman van Griet Op De Beeck, opnieuw op nummer 1. Stefan Hertmans ('Oorlog en terpentijn') en 'Vele hemels bovende zevende', de debuutroman van Op De Beeck, behalen zilver en brons.

Nu al enkele maanden verdelen Griet Op De Beeck en Stefan Hertmans de koek onder elkaar. Alleen Herman Brusselmans is er met 'Poppy en Eddy en Manon', zijn nieuwste roman, in geslaagd om naar plaats 7 van de fictieverkoop op te rukken. 'Paddenkoppenland', de laatste van Luc De Vos zaliger, houdt met een 8ste plaats goed stand in de top 10.

Gf
© Gf

Bij de hitparade van de spannende boeken blijft Pieter Aspe met zijn thriller 'Zonder voorschrift' als vanouds de pikorde aanvoeren. Opvallend is nog dat Bernard Dewulf ('Toewijdingen') en Paul Claes ('Kinderen van Rousseau') in de literaire non-fictie plaats 6 en plaats 9 bezetten.

Afwachten dus of de nieuwe voorjaarsoogst die maandenlange status-quo in de verkoop zal veranderen. 'Onderworpen', de Nederlandse vertaling van 'Soumission' van Michel Houellebecq, zal de commerciële machtsverhoudingen allicht wel wijzigen. Maar die vertaling is pas voor begin mei aangekondigd.

Nieuwe horizonten

Of zorgen de nieuwe Marnix Peeters ('De trapchauffeur') en Pat Donnez ('Lichterlaaie') in maart (Peeters) en april (Donnez) voor verschuivingen? Peeters en Donnez kozen alleszins resoluut voor een andere uitgever: Peeters voor Hollands Diep, het nieuwe uitgeefhuis van ex-De Bezige Bij uitgever Robbert Ammerlaan en Donnez voor Uitgeverij Vrijdag van Rudy Van Schoonbeek.

Pat Donnez (links) komt in april met 'Lichterlaaie', zijn eerste grote roman., Michiel Leen
Pat Donnez (links) komt in april met 'Lichterlaaie', zijn eerste grote roman. © Michiel Leen

Om maar te zeggen dat op de uitgeversmarkt wel het een en ander wijzigt. Vlaamse schrijvers zoeken na de stopzetting van de Bezige Bij Antwerpen andere horizonten op. Nu de lezer nog.

Frank Hellemans

In de meest recente top 10 van de romanverkoop in Vlaamse boekhandels - die van verleden week en aangeleverd door GfKBelgium in samenwerking met Boek.be - prijkt 'Kom hier dat ik u kus', de tweede roman van Griet Op De Beeck, opnieuw op nummer 1. Stefan Hertmans ('Oorlog en terpentijn') en 'Vele hemels bovende zevende', de debuutroman van Op De Beeck, behalen zilver en brons.Nu al enkele maanden verdelen Griet Op De Beeck en Stefan Hertmans de koek onder elkaar. Alleen Herman Brusselmans is er met 'Poppy en Eddy en Manon', zijn nieuwste roman, in geslaagd om naar plaats 7 van de fictieverkoop op te rukken. 'Paddenkoppenland', de laatste van Luc De Vos zaliger, houdt met een 8ste plaats goed stand in de top 10.Bij de hitparade van de spannende boeken blijft Pieter Aspe met zijn thriller 'Zonder voorschrift' als vanouds de pikorde aanvoeren. Opvallend is nog dat Bernard Dewulf ('Toewijdingen') en Paul Claes ('Kinderen van Rousseau') in de literaire non-fictie plaats 6 en plaats 9 bezetten.Afwachten dus of de nieuwe voorjaarsoogst die maandenlange status-quo in de verkoop zal veranderen. 'Onderworpen', de Nederlandse vertaling van 'Soumission' van Michel Houellebecq, zal de commerciële machtsverhoudingen allicht wel wijzigen. Maar die vertaling is pas voor begin mei aangekondigd. Nieuwe horizontenOf zorgen de nieuwe Marnix Peeters ('De trapchauffeur') en Pat Donnez ('Lichterlaaie') in maart (Peeters) en april (Donnez) voor verschuivingen? Peeters en Donnez kozen alleszins resoluut voor een andere uitgever: Peeters voor Hollands Diep, het nieuwe uitgeefhuis van ex-De Bezige Bij uitgever Robbert Ammerlaan en Donnez voor Uitgeverij Vrijdag van Rudy Van Schoonbeek. Om maar te zeggen dat op de uitgeversmarkt wel het een en ander wijzigt. Vlaamse schrijvers zoeken na de stopzetting van de Bezige Bij Antwerpen andere horizonten op. Nu de lezer nog.Frank Hellemans