De winnaar van De Gouden Uil eindigt op -boom, kopte Knacks boekensite toen de nominaties van de shortlist voor De Gouden Uil een tijdje terug bekend geraakten. De jury dacht er blijkbaar net zo over toen ze Cees Nooteboom de prijs gunde voor ''s Nachts komen de vossen', een verhalenbundel. Daarmee krijgt Nooteboom na de Prijs der Nederlandse Letteren in november van verleden jaar eindelijk ook eens een grote commerciële prijs.

"Duur was een deugd in de negentiende eeuw", luidt het in één van de acht verhalen uit deze bundel. En dat is het wat Nooteboom in deze verhalen tracht te doen: op zoek te gaan naar de verloren tijd en die te doen stollen in die elegante stijl van hem. Juryvoorzitter Guy Mortier prees dan ook terecht de "elegante verhalenbundel die blijft hangen".

Tom Lanoye, de gedoodverfde winnaar, kreeg de Publieksprijs voor zijn roman 'Sprakeloos' terwijl Ditte Merle de Gouden Uil voor jeugdliteratuur in de wacht sleepte. In 'Wild verliefd', een non-fictieboek voor kinderen, heeft ze het over de diverse manieren waarop dieren verliefd worden en seks hebben. In de categorie van de jeugdliteratuur ging de Publieksprijs ook naar een Vlaamse auteur. Marita de Sterck kreeg hem voor 'De hondeneters', een jeugdroman die zich afspeelt tegen het decor van de Eerste Wereldoorlog.

Frank Hellemans

De winnaar van De Gouden Uil eindigt op -boom, kopte Knacks boekensite toen de nominaties van de shortlist voor De Gouden Uil een tijdje terug bekend geraakten. De jury dacht er blijkbaar net zo over toen ze Cees Nooteboom de prijs gunde voor ''s Nachts komen de vossen', een verhalenbundel. Daarmee krijgt Nooteboom na de Prijs der Nederlandse Letteren in november van verleden jaar eindelijk ook eens een grote commerciële prijs. "Duur was een deugd in de negentiende eeuw", luidt het in één van de acht verhalen uit deze bundel. En dat is het wat Nooteboom in deze verhalen tracht te doen: op zoek te gaan naar de verloren tijd en die te doen stollen in die elegante stijl van hem. Juryvoorzitter Guy Mortier prees dan ook terecht de "elegante verhalenbundel die blijft hangen". Tom Lanoye, de gedoodverfde winnaar, kreeg de Publieksprijs voor zijn roman 'Sprakeloos' terwijl Ditte Merle de Gouden Uil voor jeugdliteratuur in de wacht sleepte. In 'Wild verliefd', een non-fictieboek voor kinderen, heeft ze het over de diverse manieren waarop dieren verliefd worden en seks hebben. In de categorie van de jeugdliteratuur ging de Publieksprijs ook naar een Vlaamse auteur. Marita de Sterck kreeg hem voor 'De hondeneters', een jeugdroman die zich afspeelt tegen het decor van de Eerste Wereldoorlog. Frank Hellemans