Het werd hier al gezegd bij de shorlistnominaties voor de Gouden Boekenuil in februari van dit jaar. Met vier Nederlandse genomineerden en één Vlaming (Peter Terrin) zou het allicht een Hollands feestje worden met Oek de Jong als torenhoog favoriet. En zo geschiedde vanavond in de Gentse Vooruit. Oek de Jong kreeg de Gouden Boekenuil (en de 25.000 euro) terwijl Tommy Wieringa met 'Dit zijn de namen' de prijs van de lezersjury kreeg (goed voor 2.500 euro).

'Pier en oceaan' is dan ook niet zomaar een boek maar een epos van 800 bladzijden waarin de obsessionele zoektocht van het huidige Nederland naar zijn identiteit op gepaste wijze wordt bevredigd. Oek de Jong neemt via alter ego Abel de lezer mee doorheen de naoorloogse geschiedenis waarin water, honkvastheid (Friesland, het calvinisme) én ontheemdheid (de grootstad Amsterdam en de 'vrije' jaren zestig) een cruciale rol spelen. Oek de Jong schreef met 'Pier en oceaan' kortom de ultieme polderroman.

In de sporen van Claus

De Jong verwees bij de prijsuitreiking naar 'Het verdriet van België' als een van zijn voorbeeldboeken tijdens het schrijven aan 'Pier en oceaan': "Zoals Claus een episch beeld schetst van de jaren dertig en veertig in Vlaanderen heb ik een beeld willen schetsen van de jaren vijftig, zestig en zeventig in Nederland."

Troostprijs voor Wieringa

De 100-koppige lezersjury bleek het meest gecharmeerd door 'Dit zijn de namen' van Tommy Wieringa, eveneens een roman die identiteit en heimatverlies thematiseert maar dan eerder in een globaal perspectief.

Oek de Jong en Tommy Wieringa maken ook nog kans op de Libris Literatuurprijs die maandagavond in Amsterdam wordt uitgereikt. Wedden dat De Jong de dubbel scoort?

Frank Hellemans

Het werd hier al gezegd bij de shorlistnominaties voor de Gouden Boekenuil in februari van dit jaar. Met vier Nederlandse genomineerden en één Vlaming (Peter Terrin) zou het allicht een Hollands feestje worden met Oek de Jong als torenhoog favoriet. En zo geschiedde vanavond in de Gentse Vooruit. Oek de Jong kreeg de Gouden Boekenuil (en de 25.000 euro) terwijl Tommy Wieringa met 'Dit zijn de namen' de prijs van de lezersjury kreeg (goed voor 2.500 euro).'Pier en oceaan' is dan ook niet zomaar een boek maar een epos van 800 bladzijden waarin de obsessionele zoektocht van het huidige Nederland naar zijn identiteit op gepaste wijze wordt bevredigd. Oek de Jong neemt via alter ego Abel de lezer mee doorheen de naoorloogse geschiedenis waarin water, honkvastheid (Friesland, het calvinisme) én ontheemdheid (de grootstad Amsterdam en de 'vrije' jaren zestig) een cruciale rol spelen. Oek de Jong schreef met 'Pier en oceaan' kortom de ultieme polderroman.In de sporen van ClausDe Jong verwees bij de prijsuitreiking naar 'Het verdriet van België' als een van zijn voorbeeldboeken tijdens het schrijven aan 'Pier en oceaan': "Zoals Claus een episch beeld schetst van de jaren dertig en veertig in Vlaanderen heb ik een beeld willen schetsen van de jaren vijftig, zestig en zeventig in Nederland."Troostprijs voor WieringaDe 100-koppige lezersjury bleek het meest gecharmeerd door 'Dit zijn de namen' van Tommy Wieringa, eveneens een roman die identiteit en heimatverlies thematiseert maar dan eerder in een globaal perspectief. Oek de Jong en Tommy Wieringa maken ook nog kans op de Libris Literatuurprijs die maandagavond in Amsterdam wordt uitgereikt. Wedden dat De Jong de dubbel scoort?Frank Hellemans