Niet Jeroen Brouwers, Dimitri Verhulst of Herman Koch wint de Gouden Boekenuil maar wel David Pefko voor zijn tweede roman 'Het voorseizoen'. Stephan Enter kreeg de troostprijs van de publieksjury voor 'Grip'.

De eerste vernieuwde Gouden Boekenuil, goed voor 25.000 euro, werd toegekend aan David Pefko voor zijn tweede roman 'Het voorseizoen'. 'Met zin voor detail, met gevoel voor ritme en met ruimte voor slapstick creëert de auteur een leven dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn, maar toch pijnlijk herkenbaar', aldus de jury die werd voorgezeten door VRT-journaliste Phara de Aguirre.

Pefko was met zijn 28 jaar de jongste genomineerde van het vijftal. In een cynisch-ironische stijl die doet denken aan Arnon Grunberg schildert hij in zijn boek de neergang van een politie-inspecteur op het eiland Kos. Pefko moet het hebben van de stijl eerder dan van de plot. In die zin doet hij denken aan Herman Koch met zijn bestsellerroman 'Zomerhuis met zwembad'.

De 100-koppige publieksjury vond 'Grip' van Stephan Enter het meest lezenswaardige fictieboek van 2011 en schonk hem de prijs van de leesjury, goed voor 2.500 euro. In 'Grip' laat Enter zijn vier hoofdpersonages op zoek gaan naar de verloren tijd - meer bepaald de waarheid rond een ongeval lang geleden - in een uitgekiende literaire vormgeving. 'Onze winnaar is een grootse taalvirtuoos', aldus de lezersjury.

Frank Hellemans

Niet Jeroen Brouwers, Dimitri Verhulst of Herman Koch wint de Gouden Boekenuil maar wel David Pefko voor zijn tweede roman 'Het voorseizoen'. Stephan Enter kreeg de troostprijs van de publieksjury voor 'Grip'.De eerste vernieuwde Gouden Boekenuil, goed voor 25.000 euro, werd toegekend aan David Pefko voor zijn tweede roman 'Het voorseizoen'. 'Met zin voor detail, met gevoel voor ritme en met ruimte voor slapstick creëert de auteur een leven dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn, maar toch pijnlijk herkenbaar', aldus de jury die werd voorgezeten door VRT-journaliste Phara de Aguirre.Pefko was met zijn 28 jaar de jongste genomineerde van het vijftal. In een cynisch-ironische stijl die doet denken aan Arnon Grunberg schildert hij in zijn boek de neergang van een politie-inspecteur op het eiland Kos. Pefko moet het hebben van de stijl eerder dan van de plot. In die zin doet hij denken aan Herman Koch met zijn bestsellerroman 'Zomerhuis met zwembad'. De 100-koppige publieksjury vond 'Grip' van Stephan Enter het meest lezenswaardige fictieboek van 2011 en schonk hem de prijs van de leesjury, goed voor 2.500 euro. In 'Grip' laat Enter zijn vier hoofdpersonages op zoek gaan naar de verloren tijd - meer bepaald de waarheid rond een ongeval lang geleden - in een uitgekiende literaire vormgeving. 'Onze winnaar is een grootse taalvirtuoos', aldus de lezersjury.Frank Hellemans