Gesigneerde editie Mein Kampf geveild voor 64.850 dollar

Mein Kampf, gesigneerd door Adolf Hitler © AFP

Een tweedelige set van “Mein Kampf”, gesigneerd door Adolf Hitler, is tijdens een veiling in Los Angeles voor 64.850 dollar onder de hamer gegaan. Veilinghuis Nate D Sanders had de verkoopprijs op 20.000 tot 25.000 dollar geschat.

In een verklaring zei het veilinghuis dat elf geïnteresseerden een bod hadden uitgebracht. De identiteit van de uiteindelijke koper werd niet bekendgemaakt.

Beide delen van het boek, waarin de antisemitische ideologie van het latere naziregime wordt uiteengezet, zijn gesigneerd door Hitler en opgedragen aan Josef Bauer. Dat is een van de eerste leden van de toenmalige nazipartij, die erg dicht bij de latere Führer stond. In de opdrachten, die dateren van 1925 en 1926, wenst Hitler hem een vrolijke Kerstmis toe.

Jas van Speer

Bauer nam in 1923 ook deel aan de mislukte staatsgreep van München, waardoor Hitler een tijdlang in de gevangenis belandde. Tijdens die periode schreef hij “Mein Kampf”.

Tijdens de online veiling ging ook een jas onder de hamer die Albert Speer toebehoorde. Speer was Hitlers architect en minister van bewapening. Voor de jas, die na de Tweede Wereldoorlog door Amerikaanse soldaten in beslag werd genomen, werd 10.068 dollar neergeteld.

Speer werd tijdens het proces van Nürnberg veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Hij kwam vrij in 1966 en overleed in 1983. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content