Gerda Dendooven - Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam
Uitgeverij: Querido
Aantal pagina's: 40
ISBN: 978-90-451-0759-2

De grootste levensvragen worden maar al te vaak beantwoord in kinderboeken. Daarom is er nu Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam van Gerda Dendooven.

Een nieuw verhaal is dit niet, het is zelfs een oude volksvertelling die onder meer werd opgetekend door - vader vol humor - Felix Timmermans. Het belet Gerda Dendooven evenwel niet, er haar eigen 'draai' aan te geven. Het voordeel daarbij is ook, dat ze zelf voor de tekeningen zorgt - eenheid gegarandeerd.

Het verhaal gaat over een tijd waarin de dieren vacht noch naam droegen. Door toedoen van de engel Ga-briël daalt Onze Lieve Heer dan maar naar de aarde af om zijn schepping 'af te werken'. Immers, 'al dat roze en bloot en zonder naam, dat loopt inderdaad niet goed af'.

Een dankbaar gegeven voor een alweer absurde vertelling, in Dendoovens heel eigen stijl en met hier en daar een knipoog naar de spreektaal, de drukke dag van vandaag en - natuurlijk - de volwassenen. Leuk in elk geval hoe de dieren soms anders worden getypeerd dan hoe wij ze zien: de koe blijkt ineens een beest met een sterke persoonlijkheid.

De bekende en hier in hoofdzaak olijke Dendooventekeningen baden hoofdzakelijk in roze, zodat dit boek helemaal een ode wordt aan het dier dat bijna uit de boot valt: het varkentje met de lange snuit. Ergens in het midden zit zelfs een doepagina.

Annelies De Waele

De grootste levensvragen worden maar al te vaak beantwoord in kinderboeken. Daarom is er nu Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam van Gerda Dendooven.Een nieuw verhaal is dit niet, het is zelfs een oude volksvertelling die onder meer werd opgetekend door - vader vol humor - Felix Timmermans. Het belet Gerda Dendooven evenwel niet, er haar eigen 'draai' aan te geven. Het voordeel daarbij is ook, dat ze zelf voor de tekeningen zorgt - eenheid gegarandeerd.Het verhaal gaat over een tijd waarin de dieren vacht noch naam droegen. Door toedoen van de engel Ga-briël daalt Onze Lieve Heer dan maar naar de aarde af om zijn schepping 'af te werken'. Immers, 'al dat roze en bloot en zonder naam, dat loopt inderdaad niet goed af'.Een dankbaar gegeven voor een alweer absurde vertelling, in Dendoovens heel eigen stijl en met hier en daar een knipoog naar de spreektaal, de drukke dag van vandaag en - natuurlijk - de volwassenen. Leuk in elk geval hoe de dieren soms anders worden getypeerd dan hoe wij ze zien: de koe blijkt ineens een beest met een sterke persoonlijkheid.De bekende en hier in hoofdzaak olijke Dendooventekeningen baden hoofdzakelijk in roze, zodat dit boek helemaal een ode wordt aan het dier dat bijna uit de boot valt: het varkentje met de lange snuit. Ergens in het midden zit zelfs een doepagina.Annelies De Waele