Een paar gehaaide buitenlandse misdaadschrijvers komen binnenkort met nieuw werk. Onder hen Forsyth, Grisham, Rendell. Minder goed nieuws is dat spannend Vlaams in Nederland het niet goed doet.

In Nederland is de bestverkochte thriller van het eerste half jaar 'Inferno' van Dan Brown. Dat staat op de website van crimezone.nl die zich steunt op gegevens van het marktonderzoeksbureau GfK. Echt verrassend is de score van Brown niet.

Wel opvallend: een derde van de lijst (25 titels) bestaat uit boeken van Nederlandse auteurs. De Scandinaviërs volgen met 22 titels, daarna komen de Verenigde Staten (17), Groot-Brittannië (8), Zuid-Afrika (2) en Duitsland (1). Van Vlamingen is geen sprake. Crimezone noemt de lijst wel een 'onofficiële' thrillerbestsellerlijst.

Oude rot Een oude rot in het thrillervak is zeker de Brit Frederick Forsyth. Hij werd meer dan veertig jaar geleden bekend met zijn ook verfilmde 'De dag van de Jakhals'. Achtergrond was een mislukte moordaanslag op de Franse president De Gaulle. Forsyth vond meteen een subgenre uit: de factionthriller, een mengeling van feiten en fantasie.

'De Prediker', zijn nieuwste roman, gaat over een islamitisch extremist die haat zaait en oproept tot het vermoorden van belangrijke Britten en Amerikanen. Een officier van het Marine Corps krijgt de opdracht hem op te sporen en te doden.

Ironische thriller van Ruth Rendell
Ruth Rendell (83) is met 'Het genootschap' aan haar 62ste misdaadroman toe. Rond inspecteur Wexford schreef ze een pak uitstekende detectives. Maar ook haar standalones kenden een enorm succes. Haar boeken kan je zonder overdrijven een kroniek van haar tijd noemen.

'Het genootschap' is een soort actuele upstairs/downstairs die speelt in een chique Londense wijk. Het huispersoneel komt nu en dan bij elkaar in de pub. Roddels en verhalen genoeg. Tot een wat vreemde tuinman opdaagt. Een ironische thriller met ook nog een moord.

Zuid-Afrikaans fenomeen
Van het Zuid-Afrikaanse thrillerfenomeen Deon Meyer verschijnt 'Spoor'. Weer een levendige en vaak angstwekkende roman over het huidige Zuid-Afrika. In 'Spoor' geraakt bodyguard Lemmer betrokken bij een smokkeltransport van twee witte neushoorns, Milla wil weg van haar gewelddadige man en belandt in een antiterroristenoperatie, privédetective Mat helpt een jonge vrouw van wie de man spoorloos is.

Subtiel en met gevoel voor humor brengt Meyer de drie verhalen samen. Hoewel Meyer in menig interview zegt dat het zijn eerste taak is mensen te vermaken, steekt in zijn thrillers toch heel wat bezorgdheid over zijn vaderland.

Zoals hier al eerder vermeld komt eind oktober ook een nieuwe John Grisham uit. 'De erfgenaam' ('Sycamore Row') wordt een vervolg op zijn debuut 'De jury' ('A Time To Kill') dat 25 jaar geleden verscheen.

Fred Braeckman

Een paar gehaaide buitenlandse misdaadschrijvers komen binnenkort met nieuw werk. Onder hen Forsyth, Grisham, Rendell. Minder goed nieuws is dat spannend Vlaams in Nederland het niet goed doet. In Nederland is de bestverkochte thriller van het eerste half jaar 'Inferno' van Dan Brown. Dat staat op de website van crimezone.nl die zich steunt op gegevens van het marktonderzoeksbureau GfK. Echt verrassend is de score van Brown niet. Wel opvallend: een derde van de lijst (25 titels) bestaat uit boeken van Nederlandse auteurs. De Scandinaviërs volgen met 22 titels, daarna komen de Verenigde Staten (17), Groot-Brittannië (8), Zuid-Afrika (2) en Duitsland (1). Van Vlamingen is geen sprake. Crimezone noemt de lijst wel een 'onofficiële' thrillerbestsellerlijst. Oude rot Een oude rot in het thrillervak is zeker de Brit Frederick Forsyth. Hij werd meer dan veertig jaar geleden bekend met zijn ook verfilmde 'De dag van de Jakhals'. Achtergrond was een mislukte moordaanslag op de Franse president De Gaulle. Forsyth vond meteen een subgenre uit: de factionthriller, een mengeling van feiten en fantasie. 'De Prediker', zijn nieuwste roman, gaat over een islamitisch extremist die haat zaait en oproept tot het vermoorden van belangrijke Britten en Amerikanen. Een officier van het Marine Corps krijgt de opdracht hem op te sporen en te doden. Ironische thriller van Ruth Rendell Ruth Rendell (83) is met 'Het genootschap' aan haar 62ste misdaadroman toe. Rond inspecteur Wexford schreef ze een pak uitstekende detectives. Maar ook haar standalones kenden een enorm succes. Haar boeken kan je zonder overdrijven een kroniek van haar tijd noemen. 'Het genootschap' is een soort actuele upstairs/downstairs die speelt in een chique Londense wijk. Het huispersoneel komt nu en dan bij elkaar in de pub. Roddels en verhalen genoeg. Tot een wat vreemde tuinman opdaagt. Een ironische thriller met ook nog een moord. Zuid-Afrikaans fenomeen Van het Zuid-Afrikaanse thrillerfenomeen Deon Meyer verschijnt 'Spoor'. Weer een levendige en vaak angstwekkende roman over het huidige Zuid-Afrika. In 'Spoor' geraakt bodyguard Lemmer betrokken bij een smokkeltransport van twee witte neushoorns, Milla wil weg van haar gewelddadige man en belandt in een antiterroristenoperatie, privédetective Mat helpt een jonge vrouw van wie de man spoorloos is. Subtiel en met gevoel voor humor brengt Meyer de drie verhalen samen. Hoewel Meyer in menig interview zegt dat het zijn eerste taak is mensen te vermaken, steekt in zijn thrillers toch heel wat bezorgdheid over zijn vaderland. Zoals hier al eerder vermeld komt eind oktober ook een nieuwe John Grisham uit. 'De erfgenaam' ('Sycamore Row') wordt een vervolg op zijn debuut 'De jury' ('A Time To Kill') dat 25 jaar geleden verscheen. Fred Braeckman