Na 143 dagen onderhandelen is er nog steeds geen nieuwe federale regering in zicht. Toch zullen Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) op de een of andere manier samen tot een akkoord moeten komen. Om hen daarbij te helpen vroeg Knack bij de start van de Boekenbeurs aan een reeks prominenten welk boek ze beide onderhandelaars cadeau willen doen. Dat maakt een boeiende lectuurlijst voor iedereen die deze ingewikkelde tijden beter wil begrijpen.

Geert Noels (partner en hoofdeconoom Econopolis) David S. Landes, Arm en rijk. Waarom sommige landen erg rijk zijn en andere erg arm Het Spectrum, 712 blz., 19,99 euro.

'David Landes, hoogleraar economische geschiedenis aan Harvard, vraagt zich af hoe het komt dat sommige landen erg arm zijn en andere erg rijk. Is het bijvoorbeeld toeval dat de ontwikkeling van de klok, de bril en de boekdrukkunst in West-Europa plaatsvonden? Je leert dat rijkdom en armoede voortspruiten uit fundamentele keuzes die je maakt. Sommige landen en regio's zijn jarenlang hun armoede blijven onderhouden omdat ze belangrijke hervormingen niet doorvoerden, zoals het eigendomsrecht of de vrijheid om initiatieven te nemen. Ik kan me best voorstellen dat Elio Di Rupo uit dit boek andere zaken zal onthouden dan Bart De Wever. Maar als ze het beiden lezen, vertrekken ze tenminste van dezelfde basis voor hun volgende gesprek.

'Bart De Wever geef ik ook nog Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds van Charles Mackay. Dat boek stamt uit 1841, en je kunt het via Gutenberg.org gratis downloaden. Het is een geschiedenis van gewone dwaasheid, waarin allerlei massabewegingen worden opgelijst, van de tulpenbollenmanie over heksenjacht tot de kruistochten. Het beschrijft hoe destructief massabewegingen kunnen zijn. Dat besef lijkt me vandaag erg belangrijk. We moeten niet geloven dat alle ideeën die door een massa gedragen worden daarom ook goed zijn. We moeten er juist rationeel mee proberen om te gaan en er afstand van nemen om nog klaar te kunnen zien.'

Geert Noels (partner en hoofdeconoom Econopolis) David S. Landes, Arm en rijk. Waarom sommige landen erg rijk zijn en andere erg arm Het Spectrum, 712 blz., 19,99 euro. 'David Landes, hoogleraar economische geschiedenis aan Harvard, vraagt zich af hoe het komt dat sommige landen erg arm zijn en andere erg rijk. Is het bijvoorbeeld toeval dat de ontwikkeling van de klok, de bril en de boekdrukkunst in West-Europa plaatsvonden? Je leert dat rijkdom en armoede voortspruiten uit fundamentele keuzes die je maakt. Sommige landen en regio's zijn jarenlang hun armoede blijven onderhouden omdat ze belangrijke hervormingen niet doorvoerden, zoals het eigendomsrecht of de vrijheid om initiatieven te nemen. Ik kan me best voorstellen dat Elio Di Rupo uit dit boek andere zaken zal onthouden dan Bart De Wever. Maar als ze het beiden lezen, vertrekken ze tenminste van dezelfde basis voor hun volgende gesprek. 'Bart De Wever geef ik ook nog Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds van Charles Mackay. Dat boek stamt uit 1841, en je kunt het via Gutenberg.org gratis downloaden. Het is een geschiedenis van gewone dwaasheid, waarin allerlei massabewegingen worden opgelijst, van de tulpenbollenmanie over heksenjacht tot de kruistochten. Het beschrijft hoe destructief massabewegingen kunnen zijn. Dat besef lijkt me vandaag erg belangrijk. We moeten niet geloven dat alle ideeën die door een massa gedragen worden daarom ook goed zijn. We moeten er juist rationeel mee proberen om te gaan en er afstand van nemen om nog klaar te kunnen zien.'