Dit jaar zal het geen Vlaming zijn die de Fintro Literatuurprijs, de vroegere Gouden Boekenuil en belangrijkste literatuurprijs van Vlaanderen, binnenrijft. Op de shortlist staan enkel vijf Nederlandse schrijvers.

De uitverkoren werken op de shortlist zijn "Compassie" van Stephan Enter, "Jij zegt het" van Connie Palmen, "Malva" van Hagar Peeters, "De onderwaterzwemmer" van P.F. Thomése en de "Muidhond" van Inge Schilperoord.

De vakjury staat onder leiding van VRT-journaliste Kathleen Cools, de lezersjury wordt voorgezeten door regisseur Adil El Arbi. Op 5 juni maakt Kathleen Cools maakt de winnaar bekend, tijdens een rechtstreekse uitzending op Canvas vanuit NTGent. De winnaar van de Fintro Literatuurprijs krijgt 25.000 euro en een sculptuur van Nick Ervinck.

Bij de 20 genomineerden die de longlist haalden, waren er weliswaar vijf Vlamingen: Annelies Verbeke ("Dertig dagen"), Saskia De Coster ("Wat alleen wij horen"), Yves Petry ("Liefde bij wijze van spreken"), Chris De Stoop ("Dit is mijn hof") en Peter Verhelst ("De kunst van het crashen"). (Belga)

Dit jaar zal het geen Vlaming zijn die de Fintro Literatuurprijs, de vroegere Gouden Boekenuil en belangrijkste literatuurprijs van Vlaanderen, binnenrijft. Op de shortlist staan enkel vijf Nederlandse schrijvers.De uitverkoren werken op de shortlist zijn "Compassie" van Stephan Enter, "Jij zegt het" van Connie Palmen, "Malva" van Hagar Peeters, "De onderwaterzwemmer" van P.F. Thomése en de "Muidhond" van Inge Schilperoord. De vakjury staat onder leiding van VRT-journaliste Kathleen Cools, de lezersjury wordt voorgezeten door regisseur Adil El Arbi. Op 5 juni maakt Kathleen Cools maakt de winnaar bekend, tijdens een rechtstreekse uitzending op Canvas vanuit NTGent. De winnaar van de Fintro Literatuurprijs krijgt 25.000 euro en een sculptuur van Nick Ervinck. Bij de 20 genomineerden die de longlist haalden, waren er weliswaar vijf Vlamingen: Annelies Verbeke ("Dertig dagen"), Saskia De Coster ("Wat alleen wij horen"), Yves Petry ("Liefde bij wijze van spreken"), Chris De Stoop ("Dit is mijn hof") en Peter Verhelst ("De kunst van het crashen"). (Belga)