Stonden op de longlist nog drie Vlamingen (Yves Petry, Johanna Spaey en Peter Theunynck), op de toplijst met de zes uiteindelijke kanshebbers zijn ze alle drie verdwenen.

Op 31 oktober zal één van deze zes auteurs de 25e AKO literatuurprijs en het bijbehorende sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van € 50.000 in ontvangst mogen nemen.

Jeroen Brouwers - Bittere bloemen (Atlas)

Peter Buwalda - Bonita Avenue (De Bezige Bij)

Arnon Grunberg - Huid en haar (Nijgh & Van Ditmar)

Marente de Moor - De Nederlandse maagd (Querido)

Marja Pruis - Kus me, straf me (Nijgh & Van Ditmar)

P.F.Thomése - De weldoener (Contact)

De meeste schrijvers op de toplijst wonnen al eerder literaire prijzen - zoals Jeroen Brouwers die in september van dit jaar de Literatuurprijs Vlaamse provincies kreeg - of werden al eerder genomineerd voor prijzen. Zo staat Arnon Grunberg dit jaar al voor de zesde keer op de lijst met kanshebbers voor de AKO literatuurprijs en werd Peter Buwalda dit jaar genomineerd voor de vijfjaarlijkse KANTL-prijs proza.

Marente de Moor is de meest opvallende naam op de lijst. De dochter van Magriet de Moor schreef met 'De Nederlandse maagd' een historische roman over schermen, de dreiging van de Eerste Wereldoorlog en liefde. (MS)

Stonden op de longlist nog drie Vlamingen (Yves Petry, Johanna Spaey en Peter Theunynck), op de toplijst met de zes uiteindelijke kanshebbers zijn ze alle drie verdwenen. Op 31 oktober zal één van deze zes auteurs de 25e AKO literatuurprijs en het bijbehorende sculptuur van Eugène Peters en een bedrag van € 50.000 in ontvangst mogen nemen. Jeroen Brouwers - Bittere bloemen (Atlas) Peter Buwalda - Bonita Avenue (De Bezige Bij) Arnon Grunberg - Huid en haar (Nijgh & Van Ditmar) Marente de Moor - De Nederlandse maagd (Querido) Marja Pruis - Kus me, straf me (Nijgh & Van Ditmar) P.F.Thomése - De weldoener (Contact) De meeste schrijvers op de toplijst wonnen al eerder literaire prijzen - zoals Jeroen Brouwers die in september van dit jaar de Literatuurprijs Vlaamse provincies kreeg - of werden al eerder genomineerd voor prijzen. Zo staat Arnon Grunberg dit jaar al voor de zesde keer op de lijst met kanshebbers voor de AKO literatuurprijs en werd Peter Buwalda dit jaar genomineerd voor de vijfjaarlijkse KANTL-prijs proza. Marente de Moor is de meest opvallende naam op de lijst. De dochter van Magriet de Moor schreef met 'De Nederlandse maagd' een historische roman over schermen, de dreiging van de Eerste Wereldoorlog en liefde. (MS)