Dat is bekendgemaakt tijdens de programmavoorstelling van de 80ste Boekenbeurs, die van 31 oktober tot en met 11 november plaatsvindt in Antwerp Expo. De 28-jarige Brusselaar zal de prijs officieel in ontvangst nemen tijdens de openingsavond van de Boekenbeurs.

GF
© GF

Het is behoorlijk ongewoon dat een bundel van kortverhalen een literaire prijs wint waar ook romans voor in aanmerking komen. Dat maakt van Frederik Willem Daem een enigszins verrassende winnaar van de Debuutprijs. "Het is een medium dat vaak over het hoofd gezien wordt, maar mij heel dierbaar is", zegt Daem. "Daarom vind ik deze bekroning nog des te mooier."

"Zelfs de vogels vallen" haalde het van twaalf andere debuten die in 2015 verschenen omdat Daem volgens de jury "een gevarieerd staaltje van zijn rijke verbeelding en onmiskenbare literaire talent" laat zien. "Het is een auteur die eens niet blijft steken in de Vlaamse klei, maar ons overal ter wereld mee naartoe neemt", zegt jurylid Fien Sabbe. "Hij hanteert een heel eigentijdse stijl die aansluit bij het audiovisuele dat vandaag onze leefwereld beheerst en besteedt zorgvuldige aandacht aan krachtige dialogen die duidelijk door film en televisie beïnvloed zijn, maar toch een heel eigen stempel hebben."

Daem, die eerder al verhalen publiceerde in onder meer Das Magazin, Revisor, De Gids en Oogst, krijgt voor de door de provincie Antwerpen gesteunde Debuutprijs een geldsom van 6.200 euro. (Belga)

Dat is bekendgemaakt tijdens de programmavoorstelling van de 80ste Boekenbeurs, die van 31 oktober tot en met 11 november plaatsvindt in Antwerp Expo. De 28-jarige Brusselaar zal de prijs officieel in ontvangst nemen tijdens de openingsavond van de Boekenbeurs.Het is behoorlijk ongewoon dat een bundel van kortverhalen een literaire prijs wint waar ook romans voor in aanmerking komen. Dat maakt van Frederik Willem Daem een enigszins verrassende winnaar van de Debuutprijs. "Het is een medium dat vaak over het hoofd gezien wordt, maar mij heel dierbaar is", zegt Daem. "Daarom vind ik deze bekroning nog des te mooier." "Zelfs de vogels vallen" haalde het van twaalf andere debuten die in 2015 verschenen omdat Daem volgens de jury "een gevarieerd staaltje van zijn rijke verbeelding en onmiskenbare literaire talent" laat zien. "Het is een auteur die eens niet blijft steken in de Vlaamse klei, maar ons overal ter wereld mee naartoe neemt", zegt jurylid Fien Sabbe. "Hij hanteert een heel eigentijdse stijl die aansluit bij het audiovisuele dat vandaag onze leefwereld beheerst en besteedt zorgvuldige aandacht aan krachtige dialogen die duidelijk door film en televisie beïnvloed zijn, maar toch een heel eigen stempel hebben." Daem, die eerder al verhalen publiceerde in onder meer Das Magazin, Revisor, De Gids en Oogst, krijgt voor de door de provincie Antwerpen gesteunde Debuutprijs een geldsom van 6.200 euro. (Belga)