Franse feministische schrijfster Benoîte Groult overleden

© AFP

De Franse feministische romanschrijfster Benoîte Groult is op 96-jarige leeftijd in haar slaap overleden, zo heeft haar familie bekendgemaakt.

De schrijfster is vooral bekend van de roman “Zout op mijn huid” (1988). “Zij ging heen, zoals zij het wilde, zonder te lijden”, zei haar dochter Blandine de Caunes aan het Franse persbureau AFP.

Groult was afkomstig uit de Parijse hogere klasse. Haar eerste in 1972 gepubliceerde roman “La part des choses” – het boek werd in het Nederlands uitgegeven onder de titel “Het leven zoals het is” – thematiseert al de relaties tussen man en vrouw.

“Zout op mijn huid” ervaarde ze zelf als haar feministische doorbraak, schreef ze in haar autobiografie. Tot de publicatie van “Zout op mijn huid” in 1988 genoot Benoîte Groult vooral bekendheid in Frankrijk. Als ik-figuur beschrijft Groult daarin de hartstochtelijke relatie tussen een Parisienne en een visser.

Vooral in Frankrijk werd de roman in het begin als “Vrouwenporno” en “Ode aan de fallus” gehekeld. Intussen behoort het boek tot de klassiekers van de erotische literatuur. In 1992 werd de roman verfilmd door Andrew Birkin, met Greta Scacchi en Vincent D’Onofrio in de hoofdrollen.(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content