"Proza dat gloeit," vertelde juryvoorzitter Peter Stothard over de zes romans op de shortlist. En eentje gloeide meer dan de andere, 'Bring Up The Bodies' of 'Het boek Henry' van de gedoodverfde winnaar Hilary Mantel.
De winst van Mantel is meteen goed voor een drievoudig record. Ze is de eerste vrouw die de Man Booker Prize twee keer wint, ze is de eerste Britse die de prijs twee keer wint en ze is de eerste die wint met het eerste en het tweede deel van een trilogie. De eerste dus die twee keer wint met hetzelfde boek, zoals Rob van Essen, recensent bij NRC Handelsblad, zich vooraf chargerend liet ontvallen.

In 2009 rijfde Mantel een van de meest prestigieuze literatuurprijzen en de prijzenpot van 50.000 Britse ponden binnen voor 'Wolf Hall', het eerste deel van haar historische trilogie rond Thomas Cromwell, eerste minister van de beruchte Engelse koning Hendrik VIII. In 'Wolf Hall' krijgen we de opkomst van Cromwell te zien als koninklijke vertrouweling, die de plaats inneemt van de in ongenade gevallen kardinaal Wolsey en met een inventieve oplossing komt aanzetten om Hendriks huwelijksperikelen op te lossen. Hij moet de weg vrijmaken voor het huwelijk met Anne Boleyn.

In 'Het boek Henry' pikt Mantel de draad op waar ze hem aan het slot van 'Wolf Hall' liet liggen en moet Cromwell zich opnieuw inlaten met de wispelturigheid en argwaan van Hendrik op huwelijksvlak. Deze keer staat zijn geslaagde poging centraal om Anne Boleyn van het hof te verwijderen en de voorbereidingen te treffen voor een nieuw huwelijk, dat met Jane Seymour, de vrouwe van Wolf Hall.

Dat 'Het boek Henry' torenhoog favoriet was, mag niet verrassen. Het boek werd alom geprezen en zelfs beter genoemd dan het eerste, reeds gelauwerde deel. Om even uit twee recensies te citeren: "Het fantastische aan Mantels vertelling is dat ze deze gebeurtenissen terug nieuw en angstaanjagend maakt,' klonk het in The New York Times. En volgens The Spectator is 'Het boek Henry' een verwezenlijking van de verbeelding waarbij elk superlatief tekort schiet. Alleen het feit dat het om een sequel ging, deed nog wat kenners twijfelen aan de kansen van Mantel op een tweede Booker.

Hilary Mantel was enigszins voorbereid toen ze op het podium werd geroepen om de prijs in ontvangst te nemen. Toch deed ze heel even alsof ze murw was geslagen: "Ik weet het niet goed. Je wacht twintig jaar om eens in de prijzen te vallen en plots gebeurt het in een klap twee keer."

Met als gevolg dat de druk op de schouders van Mantel vanaf nu niet min zal zijn, en dat besefte ze zelf heel goed: "Ik moet iets moeilijk doen. Ik moet hier vanavond vertrekken en het derde deel van deze trilogie gaan schrijven. Zonder de aspiratie om hier nog een derde keer zal staan."

Jeroen Bert

"Proza dat gloeit," vertelde juryvoorzitter Peter Stothard over de zes romans op de shortlist. En eentje gloeide meer dan de andere, 'Bring Up The Bodies' of 'Het boek Henry' van de gedoodverfde winnaar Hilary Mantel. De winst van Mantel is meteen goed voor een drievoudig record. Ze is de eerste vrouw die de Man Booker Prize twee keer wint, ze is de eerste Britse die de prijs twee keer wint en ze is de eerste die wint met het eerste en het tweede deel van een trilogie. De eerste dus die twee keer wint met hetzelfde boek, zoals Rob van Essen, recensent bij NRC Handelsblad, zich vooraf chargerend liet ontvallen. In 2009 rijfde Mantel een van de meest prestigieuze literatuurprijzen en de prijzenpot van 50.000 Britse ponden binnen voor 'Wolf Hall', het eerste deel van haar historische trilogie rond Thomas Cromwell, eerste minister van de beruchte Engelse koning Hendrik VIII. In 'Wolf Hall' krijgen we de opkomst van Cromwell te zien als koninklijke vertrouweling, die de plaats inneemt van de in ongenade gevallen kardinaal Wolsey en met een inventieve oplossing komt aanzetten om Hendriks huwelijksperikelen op te lossen. Hij moet de weg vrijmaken voor het huwelijk met Anne Boleyn. In 'Het boek Henry' pikt Mantel de draad op waar ze hem aan het slot van 'Wolf Hall' liet liggen en moet Cromwell zich opnieuw inlaten met de wispelturigheid en argwaan van Hendrik op huwelijksvlak. Deze keer staat zijn geslaagde poging centraal om Anne Boleyn van het hof te verwijderen en de voorbereidingen te treffen voor een nieuw huwelijk, dat met Jane Seymour, de vrouwe van Wolf Hall. Dat 'Het boek Henry' torenhoog favoriet was, mag niet verrassen. Het boek werd alom geprezen en zelfs beter genoemd dan het eerste, reeds gelauwerde deel. Om even uit twee recensies te citeren: "Het fantastische aan Mantels vertelling is dat ze deze gebeurtenissen terug nieuw en angstaanjagend maakt,' klonk het in The New York Times. En volgens The Spectator is 'Het boek Henry' een verwezenlijking van de verbeelding waarbij elk superlatief tekort schiet. Alleen het feit dat het om een sequel ging, deed nog wat kenners twijfelen aan de kansen van Mantel op een tweede Booker. Hilary Mantel was enigszins voorbereid toen ze op het podium werd geroepen om de prijs in ontvangst te nemen. Toch deed ze heel even alsof ze murw was geslagen: "Ik weet het niet goed. Je wacht twintig jaar om eens in de prijzen te vallen en plots gebeurt het in een klap twee keer." Met als gevolg dat de druk op de schouders van Mantel vanaf nu niet min zal zijn, en dat besefte ze zelf heel goed: "Ik moet iets moeilijk doen. Ik moet hier vanavond vertrekken en het derde deel van deze trilogie gaan schrijven. Zonder de aspiratie om hier nog een derde keer zal staan."Jeroen Bert