Vanaf september zal Van Bockstal deel uitmaken van het VFL-team. Op 1 januari 2012 geeft Van Baelen, die na 12 jaar met pensioen gaat, de fakkel dan definitief door aan zijn opvolger.

Die kan terugvallen op heel wat managementervaring, zowel in de commerciële als in de non-profitsector. Zo maakte Van Bockstal onder meer carrière als general manager bij muziekmaatschappij Sony Music Entertainment Belgium en als vicepresident 'artist en repertoire' voor de Benelux. Ook was hij in 2006 kort leider van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen. Tot november 2010 was hij aan de slag als gedelegeerd bestuurder bij Oxfam Wereldwinkels vzw en Oxfam Fairtrade cvba.

Van Bockstal heeft dus heel wat ervaring in de culturele wereld. Bovendien blijkt hij een bevlogen lezer: "Een goed boek voedt mijn bijna onstilbare appetijt naar nuances".

Het bestuur van het VFL laat weten dat het de verdere uitbouw van zijn organisatie toevertrouwt aan Van Bockstal en "rekent op zijn expertise en inzet om na de pioniersjaren en consolidering binnen het letterenlandschap, de nieuwe uitdagingen aan te gaan, zowel intern voor de organisatie zelf, als extern binnen de letteren en het ruimere kunstlandschap."

Allicht speelde 'het internationale profiel' van Van Bockstal een cruciale rol bij zijn selectie. De Vlaamse letteren ook op de internationale kaart zetten is immers al een tijdje een belangrijke bekommernis van het VFL. Dat er gekozen werd voor iemand van buiten de sector is ook veelzeggend. Afwachten maar of Van Bockstal erin zal slagen om binnenkort een nieuwe, frisse wind door het Vlaamse letterenbeleid te laten waaien.


Frank Hellemans en Liesbeth Vanderveken

Vanaf september zal Van Bockstal deel uitmaken van het VFL-team. Op 1 januari 2012 geeft Van Baelen, die na 12 jaar met pensioen gaat, de fakkel dan definitief door aan zijn opvolger.Die kan terugvallen op heel wat managementervaring, zowel in de commerciële als in de non-profitsector. Zo maakte Van Bockstal onder meer carrière als general manager bij muziekmaatschappij Sony Music Entertainment Belgium en als vicepresident 'artist en repertoire' voor de Benelux. Ook was hij in 2006 kort leider van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen. Tot november 2010 was hij aan de slag als gedelegeerd bestuurder bij Oxfam Wereldwinkels vzw en Oxfam Fairtrade cvba. Van Bockstal heeft dus heel wat ervaring in de culturele wereld. Bovendien blijkt hij een bevlogen lezer: "Een goed boek voedt mijn bijna onstilbare appetijt naar nuances". Het bestuur van het VFL laat weten dat het de verdere uitbouw van zijn organisatie toevertrouwt aan Van Bockstal en "rekent op zijn expertise en inzet om na de pioniersjaren en consolidering binnen het letterenlandschap, de nieuwe uitdagingen aan te gaan, zowel intern voor de organisatie zelf, als extern binnen de letteren en het ruimere kunstlandschap." Allicht speelde 'het internationale profiel' van Van Bockstal een cruciale rol bij zijn selectie. De Vlaamse letteren ook op de internationale kaart zetten is immers al een tijdje een belangrijke bekommernis van het VFL. Dat er gekozen werd voor iemand van buiten de sector is ook veelzeggend. Afwachten maar of Van Bockstal erin zal slagen om binnenkort een nieuwe, frisse wind door het Vlaamse letterenbeleid te laten waaien. Frank Hellemans en Liesbeth Vanderveken