Na het zegebericht over de Gentse boekhandelaar Bart Van Aken - die in Nederland met zijn Paard van Troje afgelopen zondag werd bekroond als beste boekhandelaar van de Lage Landen - eindigt de boekenweek in het Gentse alsnog in mineur. Gisteren raakte bekend dat de wetenschappelijke boekhandel Marnix er mee moet stoppen.

Europese openbare aanbesteding

Mede-eigenaar Carine De Leest vertelde aan DeWereldMorgen.be dat hun boekhandel uit de markt wordt geprijsd door internationale concerns. Toen de Universiteit Gent een grote bestelling plaatste, moest dit gebeuren via een openbare aanbesteding waar ook niet-Belgische boekhandelketers konden in meegaan. Europa dwong de boekhandelaars om in het geval van Engelstalige non-fictie - en de wetenschappelijke lectuur is grotendeels Engelstalig - ook grote internationale boekhandels te laten meedingen naar verkooporders . 'Slechts twee Gentse boekwinkels hebben daaraan (meedingen naar de bestelling die de Universiteit Gent uitschreef, nvdr) meegedaan: boekhandel Story en wij. Het leeuwendeel van de aanbesteding is naar Couts Nijhoff Publishing gegaan, een internationaal bedrijf. De Nationale Bank en de Koninklijke Bibliotheek van Brussel hebben hetzelfde gedaan. Allemaal vertrokken ze naar grotere spelers.'

De Leest geeft ook mee dat de steunmaatregelen van de Vlaamse minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) om de lokale kwaliteitsboekhandel te ondersteunen hen nooit hebben bereikt. Ook van de beloofde hulp van Boek.be, de koepelorganisatie van het boekenvak, hebben ze niets gezien.

Waalse orders

Alleen Waalse instellingen plaatsten soms een order bij boekhandel Marnix voor wetenschappelijke boeken. In Wallonië bestaat al een tijdje een richtlijn om van overheidswege zoveel mogelijk de kleinere kwalitatieve boekhandels aan te spreken bij bestellingen. Vroeger gold dit ook voor de Vlaamse aankooppolitiek van bibliotheken, hogescholen en universiteiten. Maar in het geval van Engelstalige non-fictie heeft Europa daar dus een stokje voor gestoken. Met alle gevolgen vandien voor boekhandel Marnix.

Frank Hellemans (Bron: Belga en Boekblad)

Na het zegebericht over de Gentse boekhandelaar Bart Van Aken - die in Nederland met zijn Paard van Troje afgelopen zondag werd bekroond als beste boekhandelaar van de Lage Landen - eindigt de boekenweek in het Gentse alsnog in mineur. Gisteren raakte bekend dat de wetenschappelijke boekhandel Marnix er mee moet stoppen.Europese openbare aanbestedingMede-eigenaar Carine De Leest vertelde aan DeWereldMorgen.be dat hun boekhandel uit de markt wordt geprijsd door internationale concerns. Toen de Universiteit Gent een grote bestelling plaatste, moest dit gebeuren via een openbare aanbesteding waar ook niet-Belgische boekhandelketers konden in meegaan. Europa dwong de boekhandelaars om in het geval van Engelstalige non-fictie - en de wetenschappelijke lectuur is grotendeels Engelstalig - ook grote internationale boekhandels te laten meedingen naar verkooporders . 'Slechts twee Gentse boekwinkels hebben daaraan (meedingen naar de bestelling die de Universiteit Gent uitschreef, nvdr) meegedaan: boekhandel Story en wij. Het leeuwendeel van de aanbesteding is naar Couts Nijhoff Publishing gegaan, een internationaal bedrijf. De Nationale Bank en de Koninklijke Bibliotheek van Brussel hebben hetzelfde gedaan. Allemaal vertrokken ze naar grotere spelers.'De Leest geeft ook mee dat de steunmaatregelen van de Vlaamse minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) om de lokale kwaliteitsboekhandel te ondersteunen hen nooit hebben bereikt. Ook van de beloofde hulp van Boek.be, de koepelorganisatie van het boekenvak, hebben ze niets gezien. Waalse ordersAlleen Waalse instellingen plaatsten soms een order bij boekhandel Marnix voor wetenschappelijke boeken. In Wallonië bestaat al een tijdje een richtlijn om van overheidswege zoveel mogelijk de kleinere kwalitatieve boekhandels aan te spreken bij bestellingen. Vroeger gold dit ook voor de Vlaamse aankooppolitiek van bibliotheken, hogescholen en universiteiten. Maar in het geval van Engelstalige non-fictie heeft Europa daar dus een stokje voor gestoken. Met alle gevolgen vandien voor boekhandel Marnix.Frank Hellemans (Bron: Belga en Boekblad)