Esther Freud - Een kwestie van geluk

Uitgeverij: De Bezige Bij

Aantal pagina's: 349

Prijs: 19,90 euro

ISBN: 978-90-234-6354-2

De van een succesvolle acteurscarrière dromende jongelui Nell, Dan, Hettie en Charlie beginnen in 1992 aan de driejarige toneelopleiding van de prestigieuze Londense Drama Arts School.

De toneelschool heeft een reputatie hoog te houden, en de acteurs in spe ervaren al snel dat acteren meer is dan verkleed teksten declameren op een podium. Ze halen niet allemaal de finish, maar de vier weigeren koppig hun droom van een leven in het theater op te geven.

Tussen de hamburgerbaantjes door proberen ze zoveel mogelijk als acteur aan de bak te komen. Maar de concurrentie is groot, en de ego's van sommige regisseurs en theateragenten blijken nog veel groter.

De 48-jarige Esther Freud is de dochter van schilder Lucian en de achterkleindochter van Sigmund, grondlegger van de psychoanalyse. Ze studeerde zelf aan de toneelschool, is getrouwd met de acteur David Morrissey en stond aan de wieg van een vrouwentoneelgezelschap.

Op het einde van Een kwestie van geluk bedankt ze de vele acteurs die haar 'hebben geïnspireerd en ideeën voor deze roman hebben aangereikt'. Freuds kennis van de interne keuken van het Britse theater- en filmwereldje is meteen ook de sterkte van het boek. De scènes waarin ze beschrijft hoe het er werkelijk toegaat om rollen in stukken of films te versieren, zijn af en toe grappig en vaak ontluisterend.

Freud hanteert een rustige, gezapige stijl die perfect past bij het soapachtige karakter van het boek. Uit de tien jaar van het leven van haar hoofdpersonages komen we zo goed als alles te weten: wat ze drinken, hoeveel ze roken en met wie ze allemaal naar bed gaan. Een kwestie van geluk is vrij zorgeloos leesvoer. Een beetje meer diepgang had geen kwaad gekund.

Jan Stevens

De van een succesvolle acteurscarrière dromende jongelui Nell, Dan, Hettie en Charlie beginnen in 1992 aan de driejarige toneelopleiding van de prestigieuze Londense Drama Arts School. De toneelschool heeft een reputatie hoog te houden, en de acteurs in spe ervaren al snel dat acteren meer is dan verkleed teksten declameren op een podium. Ze halen niet allemaal de finish, maar de vier weigeren koppig hun droom van een leven in het theater op te geven. Tussen de hamburgerbaantjes door proberen ze zoveel mogelijk als acteur aan de bak te komen. Maar de concurrentie is groot, en de ego's van sommige regisseurs en theateragenten blijken nog veel groter. De 48-jarige Esther Freud is de dochter van schilder Lucian en de achterkleindochter van Sigmund, grondlegger van de psychoanalyse. Ze studeerde zelf aan de toneelschool, is getrouwd met de acteur David Morrissey en stond aan de wieg van een vrouwentoneelgezelschap. Op het einde van Een kwestie van geluk bedankt ze de vele acteurs die haar 'hebben geïnspireerd en ideeën voor deze roman hebben aangereikt'. Freuds kennis van de interne keuken van het Britse theater- en filmwereldje is meteen ook de sterkte van het boek. De scènes waarin ze beschrijft hoe het er werkelijk toegaat om rollen in stukken of films te versieren, zijn af en toe grappig en vaak ontluisterend. Freud hanteert een rustige, gezapige stijl die perfect past bij het soapachtige karakter van het boek. Uit de tien jaar van het leven van haar hoofdpersonages komen we zo goed als alles te weten: wat ze drinken, hoeveel ze roken en met wie ze allemaal naar bed gaan. Een kwestie van geluk is vrij zorgeloos leesvoer. Een beetje meer diepgang had geen kwaad gekund. Jan Stevens