De P.C.Hooftprijs wordt elk jaar afwisselend toegekend aan een Nederlandse auteur van essays, proza of poëzie. Dit jaar was de dichtkunst dus aan de beurt en viel de keuze verrassend op het poëtische werk van Anneke Brassinga (°1948).

Writer's writer

Brassinga is een writer's writer en maakte de laatste jaren vooral furore als vertaalster én essayiste. Maar ze schreef ook al heel wat poëzie. Enkele maanden geleden publiceerde ze nog 'Het wederkerige'. Ontij', haar voorlaatste dichtbundel, dateert van 2010. Ze debuteerde in 1987 in de poëzie met 'Aurora' en schreef een tiental dichtbundels bij elkaar.

De jury van de P.C.Hooftprijs was vooral gecharmeerd door de eigenzinnige manier waarop Brassinga de taal zelf vernieuwt: 'De taal wordt omgekeerd, uitgekleed en weer opnieuw uitgedost totdat alle registers die er ooit in voorgekomen zijn, weer meedoen.'

De prijs, goed voor 60.000 euro, wordt pas uitgereikt op 21 mei 2015 in het Haagse Letterkundig Museum. Verleden jaar was essayist Willem Jan Otten aan het feest en daarvoor was het de beurt aan romancier A.F.Th. van der Heijden.

Frank Hellemans