De meest recente cijfers van de boekenverkoop in de Vlaamse boekhandel - die van 17 tot en met 23 maart - laten op het eerste gezicht geen verrassingen zien. Stefan Hertmans blijft de top 10 van best verkochte fictie aanvoeren met 'Oorlog en terpentijn', zijn fel bejubelde WO I-epos dat het ook in Nederland opvallend goed doet, terwijl Luc Deflo's 'Intifada' nog steeds de thrillerhitparade aanvoert.

Interbellumroman

Toch is het opvallend dat Erwin Mortiers 'De spiegelingen', zijn nieuwe roman, al onmiddellijk bij verschijnen op plaats zes in de fictietop 10 opduikt. Het thema van de Eerste Wereldoorlog zal er allicht niet vreemd aan zijn, ook al focust Mortier toch vooral op het interbellum, de periode tussen WO I en WO II. Mortier laat in 'De spiegelingen' een soldaat ontredderd terugkeren van het front. Hij zoekt tevergeefs naar houvast in zijn homoseksuele contacten en ziet de komende crisis van de Tweede Wereldoorlog opdoemen. In die zin projecteert Mortier meer dan ooit in de kleine, individuele geschiedenis van zijn hoofdpersonage het apocalyptische voortschrijden van de grote wereldgeschiedenis.

Mortier tekent trouwens ook present bij de 10 best verkochte non-fictieboeken. 'Slagveld achter het front', zijn gebundelde vertalingen van literair angehauchte getuigenissen van Engelstalige schrijfsters-frontverpleegsters, prijkt er op plaats zeven.

Frank Hellemans

De meest recente cijfers van de boekenverkoop in de Vlaamse boekhandel - die van 17 tot en met 23 maart - laten op het eerste gezicht geen verrassingen zien. Stefan Hertmans blijft de top 10 van best verkochte fictie aanvoeren met 'Oorlog en terpentijn', zijn fel bejubelde WO I-epos dat het ook in Nederland opvallend goed doet, terwijl Luc Deflo's 'Intifada' nog steeds de thrillerhitparade aanvoert.InterbellumromanToch is het opvallend dat Erwin Mortiers 'De spiegelingen', zijn nieuwe roman, al onmiddellijk bij verschijnen op plaats zes in de fictietop 10 opduikt. Het thema van de Eerste Wereldoorlog zal er allicht niet vreemd aan zijn, ook al focust Mortier toch vooral op het interbellum, de periode tussen WO I en WO II. Mortier laat in 'De spiegelingen' een soldaat ontredderd terugkeren van het front. Hij zoekt tevergeefs naar houvast in zijn homoseksuele contacten en ziet de komende crisis van de Tweede Wereldoorlog opdoemen. In die zin projecteert Mortier meer dan ooit in de kleine, individuele geschiedenis van zijn hoofdpersonage het apocalyptische voortschrijden van de grote wereldgeschiedenis.Mortier tekent trouwens ook present bij de 10 best verkochte non-fictieboeken. 'Slagveld achter het front', zijn gebundelde vertalingen van literair angehauchte getuigenissen van Engelstalige schrijfsters-frontverpleegsters, prijkt er op plaats zeven.Frank Hellemans