Eric Vuillard wint de Goncourt-literatuurprijs 2017

© AFP

De Goncourt-prijs, één van de meest prestigieuze in het Franse taalgebied voor literatuur, gaat dit jaar naar de Franse schrijver Eric Vuillard.

Hij krijgt de prijs voor zijn bij Actes Sud verschenen boek “L’Ordre du jour”. Dit heeft juryvoorzitter Bernard Pivot bekendgemaakt.

“L’ordre du jour” is een aangrijpend verslag van Hitlers weg naar de macht, de Anschluss en de steun van de Duitse industriëlen aan de oorlogsmachine van de nazi’s.

“Ik ben nog altijd verrast. Dit doet me heel veel plezier”, aldus Vuillard in een eerste reactie.

Volgens de jury slaagt Vuillard er in zijn lezers bekende historische feiten op een andere manier te leren kennen. “In slechts 160 pagina’s schrijft hij met een nauwgezette blik -niets is uitgevonden, alles is echt- meesterlijk over deze 20e-eeuwse Europese tragedie. Hij bewijst dat geschiedenis altijd een andere manier is om naar het heden te kijken”, zo klinkt het.

De al even prestigieuze Renaudot-prijs is toegekend aan Olivier Guez voor “La disparition de Joseph Mengele”, een roman die een hallucinant maar waarheidsgetrouw beeld schetst van de laatste jaren van de “Engel des doods”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content