Het parket in Istanbul is tegen Serbes opgetreden omdat de 32-jarige schrijver een aantal prominente Turkse politici, onder wie premier Erdogan, beledigd zou hebben.

'Pressie'

Emrah Serbes heeft in een televisieshow de naam van Recep Tayyip Erdogan verbasterd tot Recep 'Tayzik' Erdogan. 'Tayzik' betekent 'druk' of 'pressie'. Alle kijkers realiseerden zich meteen dat Serbes de spot dreef met de premier, die in mei zijn waterkanonnen afstuurde op de Turkse demonstranten die tegen zijn autoritaire regeerstijl protesteerden.

De Turkse krant 'Hürriyet' meldt dat er na de uitzending bij het parket in Istanbul een anonieme aanklacht tegen Emrah Serbes binnengelopen zou zijn, waarna een onderzoek tegen de schrijver werd geopend. In zijn boeken oefent Serbes scherpe kritiek uit op het brutale optreden van de Turkse politie en op de autoritaire staatsstructuren in zijn land. Serbes was overigens op tal van demonstraties in het Gezi-park van de partij. Bij de incidenten tussen demonstranten en politie zou die laatste in totaal veertien ton water en traangas verschoten hebben.

Bekroond

Emrah Serbes werd in 1981 geboren in Yalova, een kuststad tussen Istanbul en Bursa. Hij studeerde theaterwetenschappen in Ankara en schreef recensies voor Turkse culturele bijlagen. De eerste roman waarin commissaris Behzat Ç optrad, verscheen in 2006, de tweede in 2008. Ze vormden de basis voor de gelijknamige en uiterst populaire televisieserie die voor het eerst in 2010 in Turkije werd uitgezonden. De draaiboeken voor de serie schrijft Serbes zelf. Voor die prestatie werd hij in 2010 met de Turkse televisieprijs voor het beste scenario bekroond. Volgend jaar verschijnt een eerste Behzat Ç-roman van Emrah Serbes in een Nederlandse vertaling bij uitgeverij Leesmagazijn.

Piet de Moor

Het parket in Istanbul is tegen Serbes opgetreden omdat de 32-jarige schrijver een aantal prominente Turkse politici, onder wie premier Erdogan, beledigd zou hebben.'Pressie'Emrah Serbes heeft in een televisieshow de naam van Recep Tayyip Erdogan verbasterd tot Recep 'Tayzik' Erdogan. 'Tayzik' betekent 'druk' of 'pressie'. Alle kijkers realiseerden zich meteen dat Serbes de spot dreef met de premier, die in mei zijn waterkanonnen afstuurde op de Turkse demonstranten die tegen zijn autoritaire regeerstijl protesteerden.De Turkse krant 'Hürriyet' meldt dat er na de uitzending bij het parket in Istanbul een anonieme aanklacht tegen Emrah Serbes binnengelopen zou zijn, waarna een onderzoek tegen de schrijver werd geopend. In zijn boeken oefent Serbes scherpe kritiek uit op het brutale optreden van de Turkse politie en op de autoritaire staatsstructuren in zijn land. Serbes was overigens op tal van demonstraties in het Gezi-park van de partij. Bij de incidenten tussen demonstranten en politie zou die laatste in totaal veertien ton water en traangas verschoten hebben. BekroondEmrah Serbes werd in 1981 geboren in Yalova, een kuststad tussen Istanbul en Bursa. Hij studeerde theaterwetenschappen in Ankara en schreef recensies voor Turkse culturele bijlagen. De eerste roman waarin commissaris Behzat Ç optrad, verscheen in 2006, de tweede in 2008. Ze vormden de basis voor de gelijknamige en uiterst populaire televisieserie die voor het eerst in 2010 in Turkije werd uitgezonden. De draaiboeken voor de serie schrijft Serbes zelf. Voor die prestatie werd hij in 2010 met de Turkse televisieprijs voor het beste scenario bekroond. Volgend jaar verschijnt een eerste Behzat Ç-roman van Emrah Serbes in een Nederlandse vertaling bij uitgeverij Leesmagazijn.Piet de Moor