In NIeuwsuur op Nederland 2 maakte AKO Literatuurprijsvoorzitter Jozias van Aartsen de shortlistnominees bekend. Arnon Grunberg is traditioneel weer van de partij maar ook outsiders als Anton Valens en Mensje van Keulen maken kans én de twee Vlaamse overblijvenden: Elvis Peeters en Peter Terrin.

De zes genomineerden voor de Ako Literatuurprijs 2012 in alfabetische volgorde zijn:

- Stephan Enter, 'Grip' (Van Oorschot)
- Arnon Grunberg, 'De man zonder ziekte' (Nijgh & Van Ditmar)
- Mensje van Keulen, 'Liefde heeft geen hersens' (Atlas-Contact)
- Elvis Peeters, 'Dinsdag' (Podium)
- Peter Terrin, ' Post mortem' (Arbeiderspers)
- Anton Valens, 'Het boek Ont' (Atlas-Contact)

Op maandagavond 29 oktober wordt bekend gemaakt wie de uiteindelijke winnaar is die met de 50.000 euro prijsgeld naar huis mag gaan.Veel kans dat het een outsider wordt, genre Mensje van Keulen of Anton Valens. Of zouden Peter Terrin of Stephan Enter - eerder al een paar keer genomineerd voor grote literaire prijzen - eindelijk de oppergaai kunnen afschieten?

Verleden jaar was Marente de Moor ('De maagd van Nederland') de gelukkige nadat in 2010 en 2009 David van Reybrouck ('Congo') en Erwin Mortier ('Godenslaap') aan het feest waren.

Frank Hellemans

In NIeuwsuur op Nederland 2 maakte AKO Literatuurprijsvoorzitter Jozias van Aartsen de shortlistnominees bekend. Arnon Grunberg is traditioneel weer van de partij maar ook outsiders als Anton Valens en Mensje van Keulen maken kans én de twee Vlaamse overblijvenden: Elvis Peeters en Peter Terrin.De zes genomineerden voor de Ako Literatuurprijs 2012 in alfabetische volgorde zijn:- Stephan Enter, 'Grip' (Van Oorschot) - Arnon Grunberg, 'De man zonder ziekte' (Nijgh & Van Ditmar) - Mensje van Keulen, 'Liefde heeft geen hersens' (Atlas-Contact) - Elvis Peeters, 'Dinsdag' (Podium) - Peter Terrin, ' Post mortem' (Arbeiderspers) - Anton Valens, 'Het boek Ont' (Atlas-Contact)Op maandagavond 29 oktober wordt bekend gemaakt wie de uiteindelijke winnaar is die met de 50.000 euro prijsgeld naar huis mag gaan.Veel kans dat het een outsider wordt, genre Mensje van Keulen of Anton Valens. Of zouden Peter Terrin of Stephan Enter - eerder al een paar keer genomineerd voor grote literaire prijzen - eindelijk de oppergaai kunnen afschieten?Verleden jaar was Marente de Moor ('De maagd van Nederland') de gelukkige nadat in 2010 en 2009 David van Reybrouck ('Congo') en Erwin Mortier ('Godenslaap') aan het feest waren.Frank Hellemans