Ellen de Bruin krijgt de prijs voor haar roman 'Onder het ijs'. De jury noemt het boek een 'ambitieuze, onderzoekende en warmbloedige roman over menselijke drijfveren en dwaalwegen'.

De Bruin, wetenschapsredacteur van NRC Handelsblad, is de twintigste winnaar van de Anton Wachterprijs. De onderscheiding bestaat uit een bedrag van tweeduizend euro en een beeldje en wordt uitgereikt op 10 november in Harlingen.

Overigens is het de 21e keer dat de prijs is toegekend, maar hij is één keer niet uitgereikt omdat de bekroonde debutant, Marek van der Jagt, op dat moment niet wilde bekendmaken dat hij eigenlijk de gelauwerde Arnon Grunberg was. Die won de Anton Wachterprijs al eens onder zijn eigen naam, in 1994.

De prijs wordt sinds 1977 in de Friese stad uitgereikt omdat het de geboorteplaats is van Simon Vestdijk, die Anton Wachter in verscheidene boeken als romanfiguur opvoert.

Ellen de Bruin krijgt de prijs voor haar roman 'Onder het ijs'. De jury noemt het boek een 'ambitieuze, onderzoekende en warmbloedige roman over menselijke drijfveren en dwaalwegen'. De Bruin, wetenschapsredacteur van NRC Handelsblad, is de twintigste winnaar van de Anton Wachterprijs. De onderscheiding bestaat uit een bedrag van tweeduizend euro en een beeldje en wordt uitgereikt op 10 november in Harlingen. Overigens is het de 21e keer dat de prijs is toegekend, maar hij is één keer niet uitgereikt omdat de bekroonde debutant, Marek van der Jagt, op dat moment niet wilde bekendmaken dat hij eigenlijk de gelauwerde Arnon Grunberg was. Die won de Anton Wachterprijs al eens onder zijn eigen naam, in 1994. De prijs wordt sinds 1977 in de Friese stad uitgereikt omdat het de geboorteplaats is van Simon Vestdijk, die Anton Wachter in verscheidene boeken als romanfiguur opvoert.