Eerste toneelversie Nicci French

24/10/11 om 13:44 - Bijgewerkt om 13:44

Crime Time, kort thrillernieuws: met Ferdinand von Schirachs nieuwe bestseller, Nicci French on stage en Tom 'Golden Dagger' Franklin.

Eerste toneelversie Nicci French

Ferdinand von Schirach op de Duitse bestsellerlijsten met een misdaadroman rond het naziverleden van zijn grootvader, voor het eerst een thriller van Nicci French bewerkt voor toneel en lof voor Tom Franklin, winnaar van de jongste Gold Dagger.

Met 'Crooked Letter, Crooked Letter' heeft de Amerikaan Tom Franklin de Gold Dagger van de Crime Writers' Association gekregen. De CWA bekroont daarmee de beste Engelstalige misdaadroman van het jaar. Hij wordt algemeen als de meest prestigieuze beloning voor het genre beschouwd. Vorige winnaars waren topauteurs als Minette Walters, John le Carré, Ian Rankin, Patricia Cornwell, Colin Dexter, Ruth Rendell.

De huidige winnaar is zo goed als onbekend. Zijn bekroonde roman speelt in een stadje in Mississippi waar de enige ordehandhaver, Silas Jones, weinig problemen heeft. Het is twintig jaar geleden dat het plaatsje nog eens opschrok. Toen verdween een tienermeisje na een afspraak met Larry Ott, de jeugdvriend van Silas. En nu staat het stadje weer op stelten: iemand tracht Ott te vermoorden, daarna verdwijnt opnieuw een jonge vrouw en wordt een drugdealer vermoord. De CWA-jury loofde het boek als 'een scherpe thriller met als achtergrond een lusteloos zuiders stadje'. Het is de gewoonte dat winnaars van de Gold Dagger snel in het Nederlands vertaald worden.

In Duitsland haalde Ferdinand von Schirach (47) dadelijk na het verschijnen van 'Der Fall Collini' weer de bestellerlijsten. De gewezen strafpleiter deed dat eerder al met de bundels 'Verbrechen'(Nederlands 'Misdaden') en 'Schuld' (idem in Nederlands). Allebei bundels korte verhalen van vaak niet meer dan een paar bladzijden over rechtszaken waarin Schirach pleitte. De boeken werden in meer dan dertig talen vertaald en van 'Misdaden' komt een filmversie. Alleen al in het Duits zijn een miljoen exemplaren verkocht.

'Der Fall Collini', zijn jongste boek, is een thriller die steunt op het naziverleden van de familie von Schirach. De grootvader van de schrijver, Baldur von Schirach, werd onder het naziregime Reichsjugendführer, de leider van de Hitlerjugend. Tijdens het Proces van Nuerenberg werd hij veroordeeld tot 20 jaar cel.
In 'Der Fall Collini' vertelt Ferdinand von Schirach het verhaal van Caspar Leinen. De jonge advocaat moet een Italiaanse moordenaar verdedigen. Fabrizio Collini bekent dat hij industrieel Meyer vier keer in het achterhoofd heeft geschoten. Daarna schopte hij zo hard tegen zijn hoofd dat de hak van zijn schoen brak. Waarom deed Collini dat? Uiteindelijk blijkt dat de fabrikant verantwoordelijk was voor het neerschieten van Italiaanse partizanen tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dat Meyer de grootvader van Leinens beste jeugdvriend was. Een grootvader die voor de jonge Leinen een vaderfiguur was.

In diverse interviews vertelt Ferdinand von Schirach dat hij al twaalf was toen hij vernam dat zijn grootvader een donker verleden had. En dat zijn thriller voor een stuk gaat over het verwerken van dat familieverleden. De Nederlandse vertaling van 'Der Fall Collini' wordt volgend jaar verwacht.

Volgend jaar ook komt een toneelversie van 'Verlies', gebaseerd op de gelijknamige novelle van het Britse schrijversduo Nicci French. Ze schreven het verhaal speciaal voor de Maand van het Spannende Boek 2002. Het gaat over een echtpaar dat hun vijfjarige zoon verliest bij een ongeval in een zwembad. De ouders en een andere zoon verwerken het verlies elk op hun manier. Tot binnen het gezin verdenkingen rijzen. Weet iemand meer over het ongeluk?

'Verlies' is wereldwijd het eerste toneelstuk naar een thriller van Nicci French. Léon van der Sanden schreef de toneelversie. Eerder al bewerkte hij onder meer 'De avonden' van Gerard Reve en 'Het Gouden Ei' van Tim Krabbé. Actrice en scenarioschrijfster Isa Hoes zal de hoofdrol spelen.

Fred Braeckman

Tom Franklin, Crooked Letter, Crooked Letter, McMillan, 288p., 11,95 euro, ISBN 978-0-230-75305-1

Ferdinand von Schirach, Der Fall Collini, Piper Verlag, 195p., 16,99 euro, ISBN 978-3-492-05475-1

Nicci French, Verlies, Anthos, 96p., 6,95 euro, ISBN 978-90-414-1023-8

Onze partners