Boek.be publiceert al jaren maandelijks de top 10-lijsten in vijf verschillende genres maar vanaf nu zullen ook de in Vlaanderen bestverkopende poëziebundels en -bloemlezingen opgelijst worden. Joke van Leeuwen voert de top 10 van februari aan met haar gedichtenbundel 'Half in de zee'.

Actualiteit en verkoopcijfers

Het is overigens opvallend dat de top 10-lijsten van januari en februari het verband tussen de poëzie-actualiteit, media-aandacht en de verkoopcijfers bevestigen.

Dat de verzamelbundel van de Poolse Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska op de tweede plaats prijkt, is mogelijk te wijten aan haar overlijden. De bekroning van 'De bloedplek' met de Herman de Coninckprijs levert Paul Demets zowel in januari als in februari dan weer een vierde plaats op.

Verkoop poëzie promoten

Met de publicatie van de top 10 hoopt het Poëziecentrum niet alleen de verkoop van "poëziebestsellers" te bevorderen, maar ook de verkoop van dichtbundels in het algemeen. Het lijstje kan alvast als leidraad dienen, zowel voor het brede publiek als voor boekhandelaars en de bibliothecarissen.

De top 10-lijst wordt behalve via week- en tijdschriften ook verspreid via Poëziekrant en via de website en de nieuwsbrief van het Poëziecentrum. Ondertussen zijn er ook gesprekken aan de gang met de bibliotheeksector om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om de top 10 nog op andere manieren te verspreiden.

Poëzie top 10 februari:

1. 'Half in de zee' (Joke van Leeuwen)
2. 'Einde en begin. Verzamelde gedichten' (Wislawa Szymborska)
3. 'De liefde heeft jouw naam' (Ivo van Strijtem/Koenraad Stassijns)
4. 'De bloedplek' (Paul Demets)
5. 'Blinde gedichten' (Delphine Lecompte)
6. 'De mooiste van Pablo Neruda' (Pablo Neruda)
7. 'Antwerpen / Oostende' (Peter Holvoet-Hanssen)
8. 'Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen' (Leonard Nolens)
9. 'Alleen in mijn gedichten kan ik wonen' (Menno Wigman/Rob Schouten)
10. 'Voor wie je lief is' (Steph Goossens)

Marjolein Lambrechts

Boek.be publiceert al jaren maandelijks de top 10-lijsten in vijf verschillende genres maar vanaf nu zullen ook de in Vlaanderen bestverkopende poëziebundels en -bloemlezingen opgelijst worden. Joke van Leeuwen voert de top 10 van februari aan met haar gedichtenbundel 'Half in de zee'.Actualiteit en verkoopcijfersHet is overigens opvallend dat de top 10-lijsten van januari en februari het verband tussen de poëzie-actualiteit, media-aandacht en de verkoopcijfers bevestigen. Dat de verzamelbundel van de Poolse Nobelprijswinnares Wislawa Szymborska op de tweede plaats prijkt, is mogelijk te wijten aan haar overlijden. De bekroning van 'De bloedplek' met de Herman de Coninckprijs levert Paul Demets zowel in januari als in februari dan weer een vierde plaats op.Verkoop poëzie promotenMet de publicatie van de top 10 hoopt het Poëziecentrum niet alleen de verkoop van "poëziebestsellers" te bevorderen, maar ook de verkoop van dichtbundels in het algemeen. Het lijstje kan alvast als leidraad dienen, zowel voor het brede publiek als voor boekhandelaars en de bibliothecarissen. De top 10-lijst wordt behalve via week- en tijdschriften ook verspreid via Poëziekrant en via de website en de nieuwsbrief van het Poëziecentrum. Ondertussen zijn er ook gesprekken aan de gang met de bibliotheeksector om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om de top 10 nog op andere manieren te verspreiden.Poëzie top 10 februari:1. 'Half in de zee' (Joke van Leeuwen) 2. 'Einde en begin. Verzamelde gedichten' (Wislawa Szymborska) 3. 'De liefde heeft jouw naam' (Ivo van Strijtem/Koenraad Stassijns) 4. 'De bloedplek' (Paul Demets) 5. 'Blinde gedichten' (Delphine Lecompte) 6. 'De mooiste van Pablo Neruda' (Pablo Neruda) 7. 'Antwerpen / Oostende' (Peter Holvoet-Hanssen) 8. 'Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen' (Leonard Nolens) 9. 'Alleen in mijn gedichten kan ik wonen' (Menno Wigman/Rob Schouten) 10. 'Voor wie je lief is' (Steph Goossens) Marjolein Lambrechts