E-boek kost gemiddeld nog slechts 8,89 euro

© .

Goed nieuws voor al wie legaal een boek wil binnenhalen op zijn smartphone, tablet of e-reader: de prijs van een e-boek is de laatste 5 jaar gedaald van gemiddeld 12,09 euro in 2010 tot 8,89 euro vandaag. Kan het nog goedkoper?

In 2015 bedraagt de gemiddelde prijs van een e-boek slechts 59,5% van die van het papieren boek. In 2010 was dat nog meer dan 83%. De gemiddelde prijs van een e-boek bedraagt nu 8,89 euro tegenover 12,09 euro in 2010.

Jef Maes, adjunct-directeur van de boekenorganisatie Boek.be, vroeg zich af waarom de prijs van het e-boek op vijf jaar tijd zo spectaculair daalde en kwam uit op een combinatie van objectieve en subjectieve factoren.

Niet duurder dan 10 euro

Objectief is de ontwikkeling van de e-markt zelf die sinds 2010 een grote professionalisering heeft gekend en nu veel goedkoper het e-boek kan produceren. Voor het papieren boek is immers tegenwoordig ook een digitale moedercopy nodig die mits weinig kosten in e-boekformaat kan worden gegoten. Ook de kosten voor de marketing van e-boeken zijn beter beheersbaar geworden.

E-boek kost gemiddeld nog slechts 8,89 euro
© iStockphoto

Minstens even belangrijk is echter de subjectieve, zeg maar psychologische, instelling waarmee de lezer tegen het e-boek aankijkt. De meeste lezers zijn niet bereid om meer dan 10 euro voor een e-boek te betalen waar dat voor een papieren boek het dubbele mag zijn. Rudy Vanschoonbeek, uitgever van Vrijdag, beaamt: ‘Uitgeverij Vrijdag prijst haar e-books zelden boven 10 euro vanwege die waarneming, ook omdat we nog geen enkel boek alleen als e-book hebben gepubliceerd en de productiekosten dus kunnen verdelen tussen het gedrukte en het digitale boek. De bijzondere tactiele ervaring met een mooi vormgegeven boek in handen is bovendien nooit te evenaren op een scherm, ook dat helpt de lagere prijs verklaren.’

Niet goedkoper dan 7,99 euro

Toch moet je oppassen met een al te goedkope prijssetting van e-boeken, aldus Liesbeth Janssens van WPG België: ‘Er is vandaag een veel gezonder e-bookbeleid dan enkele jaren geleden. Je mag de boeken niet te laag prijzen, want dan creëer je de indruk dat boeken gratis zijn. We zullen onze e-books nooit lager prijzen dan 7,99 euro.’

Leeuwendeel verkochte e-boeken is literatuur

De verkoop van e-boeken in Vlaanderen mag dan in het tweede kwartaalvan dit jaar met bijna 20 procent zijn gestegen, in vergelijking met dezelfde periode in 2014, toch blijft het aandeel van het e-boek in de totale verkoop van boeken nog altijd vrij bescheiden steken op ongeveer 3%. Opvallend: 80% van de verkochte e-boeken behoort tot het domein van de literaire fictie.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content