Het eerste boek is nu al uit. Het is een historisch document over de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis, nu bijna zestig jaar geleden. Op 8 augustus 1956 kwamen in Marcinelle, in de Borinage, 262 arbeiders, van wie 95 Belgen, om het leven. Gaston Durnez heeft toen als verslaggever voor de krantengroep De Standaard over het drama bericht. Kort nadien publiceerde hij een artikelenreeks waarin hij de oorzaak trachtte te achterhalen en waarin hij tevens de arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers in ons land belichtte. De serie maakte ophef en werd in 1957 bekroond met de allereerste Vlaamse Journalistenprijs.

Mannen met zwarte gezichten

Op 8 augustus 1956 kwamen in Marcinelle 262 arbeiders om het leven. Gaston Durnez vertelt hun verhaal., GF
Op 8 augustus 1956 kwamen in Marcinelle 262 arbeiders om het leven. Gaston Durnez vertelt hun verhaal. © GF

Jonge syndicalisten hebben de reportage nu herontdekt en noemen het een uniek sociaal document. Zij maakten er een boek mee en voegden er een interview aan toe, waarin de auteur vertelt over zijn journalistieke ervaringen. Het boek, waarvan de vormgeving alleen al de sfeer weergeeft, kreeg de titel van de krantenreeks :' Mannen met zwarte gezichten. Voor honderdduizend mensen is het twee keer nacht per dag' (Uitgever: Lynx+, Watteeustraat 10, 1000 Brussel).

Bolhoed van mijn vader

In de eerste catalogus van de nieuwe uitgeverij Polis tekent Gaston Durnez eveneens present met een nieuw feuilleton uit zijn memoires. In 'De bolhoed van mijn vader', dat in oktober zal verschijnen, keert hij nog eens terug naar zijn jeugd, in de jaren dertig en veertig van vorige eeuw, die hij voor het grootste deel doorbracht in Asse. Hij schetst de sfeer waarin het "voetvolk" van toen leefde in de West-Brabantse streek onder de rook van Brussel. Vertellend over de kruimels van het dagelijks leven roept hij het grote drama op achter die kleine dingen.

ABC van Gaston Durnez

Nog in oktober verschijnt bij de uitgeverij Abimo, gespecialiseerd in kinder- en jeugduitgaven, 'Het ABC van Gaston Durnez'. Het gaat om een origineel kleurenalbum met, bij elke letter van het alfabet, een humoristisch gedicht voor kinderen ( "en gelijkgestelden", zegt de auteur) .

Het eerste boek is nu al uit. Het is een historisch document over de grootste mijnramp uit de Belgische geschiedenis, nu bijna zestig jaar geleden. Op 8 augustus 1956 kwamen in Marcinelle, in de Borinage, 262 arbeiders, van wie 95 Belgen, om het leven. Gaston Durnez heeft toen als verslaggever voor de krantengroep De Standaard over het drama bericht. Kort nadien publiceerde hij een artikelenreeks waarin hij de oorzaak trachtte te achterhalen en waarin hij tevens de arbeidsomstandigheden van de mijnwerkers in ons land belichtte. De serie maakte ophef en werd in 1957 bekroond met de allereerste Vlaamse Journalistenprijs.Mannen met zwarte gezichten Jonge syndicalisten hebben de reportage nu herontdekt en noemen het een uniek sociaal document. Zij maakten er een boek mee en voegden er een interview aan toe, waarin de auteur vertelt over zijn journalistieke ervaringen. Het boek, waarvan de vormgeving alleen al de sfeer weergeeft, kreeg de titel van de krantenreeks :' Mannen met zwarte gezichten. Voor honderdduizend mensen is het twee keer nacht per dag' (Uitgever: Lynx+, Watteeustraat 10, 1000 Brussel). Bolhoed van mijn vader In de eerste catalogus van de nieuwe uitgeverij Polis tekent Gaston Durnez eveneens present met een nieuw feuilleton uit zijn memoires. In 'De bolhoed van mijn vader', dat in oktober zal verschijnen, keert hij nog eens terug naar zijn jeugd, in de jaren dertig en veertig van vorige eeuw, die hij voor het grootste deel doorbracht in Asse. Hij schetst de sfeer waarin het "voetvolk" van toen leefde in de West-Brabantse streek onder de rook van Brussel. Vertellend over de kruimels van het dagelijks leven roept hij het grote drama op achter die kleine dingen.ABC van Gaston Durnez Nog in oktober verschijnt bij de uitgeverij Abimo, gespecialiseerd in kinder- en jeugduitgaven, 'Het ABC van Gaston Durnez'. Het gaat om een origineel kleurenalbum met, bij elke letter van het alfabet, een humoristisch gedicht voor kinderen ( "en gelijkgestelden", zegt de auteur) .