De Pulitzerprijs voor journalistiek - deze keer toegekend aan The Washington Post en The Guardian voor de publicatie van de Snowden-onthullingen - is natuurlijk de bekendste maar naast deze meest prestigieuze journalistieke onderscheiding bestaan er nog 19 andere Pulitzerprijzen. Die voor beste fictieroman gaat dus dit jaar naar 'Het puttertje' van Donna Tartt.

10 jaar per roman

Tartt (50) is geen veelschrijfster. Ze doet telkens tien jaar over een roman die dan ook steevast uiterst volumineus uitvalt. 'Het puttertje' (2013), eerst verschenen in het Nederlands bij de Bezige Bij en pas een maand later in het Engels, was haar derde roman na 'De verborgen geschiedenis' (1992) en 'De kleine vriend' (2002). De roman focust op het verhaal van een weeskind, een terroristische aanslag én het 17e-eeuwse schilderij van de Nederlandse schilder Carel Fabritius van een goudvinkje of puttertje dat een van de pronkstukken is van de permanente expositie van Nederlandse meesters uit de Gouden Eeuw in het Haagse Mauritshuis.

Frank Hellemans

De Pulitzerprijs voor journalistiek - deze keer toegekend aan The Washington Post en The Guardian voor de publicatie van de Snowden-onthullingen - is natuurlijk de bekendste maar naast deze meest prestigieuze journalistieke onderscheiding bestaan er nog 19 andere Pulitzerprijzen. Die voor beste fictieroman gaat dus dit jaar naar 'Het puttertje' van Donna Tartt.10 jaar per romanTartt (50) is geen veelschrijfster. Ze doet telkens tien jaar over een roman die dan ook steevast uiterst volumineus uitvalt. 'Het puttertje' (2013), eerst verschenen in het Nederlands bij de Bezige Bij en pas een maand later in het Engels, was haar derde roman na 'De verborgen geschiedenis' (1992) en 'De kleine vriend' (2002). De roman focust op het verhaal van een weeskind, een terroristische aanslag én het 17e-eeuwse schilderij van de Nederlandse schilder Carel Fabritius van een goudvinkje of puttertje dat een van de pronkstukken is van de permanente expositie van Nederlandse meesters uit de Gouden Eeuw in het Haagse Mauritshuis.Frank Hellemans