Donna Tartt favoriet voor Baileys women’s prize

Donna Tartt © Reuters

De shortlist voor de voormalige Orange-prijs oogt divers en veelbelovend, maar blinkt vooral uit in de afwezigheid van Britse schrijfsters. De Amerikaanse Donna Tartt is volgens de bookies favoriet.

Voor de Baileys women’s prize for fiction, zoals de prijs voluit heet, komen enkel Engelstalige romans geschreven door vrouwen in aanmerking. ‘Het puttertje’ van Tartt krijgt op de shortlist gezelschap van twee romans die eind 2013 al het mooie weer maakten en ook bij heel wat andere literaire prijzen minstens met de aandacht gingen lopen: ‘Americanah’ van Chimamanda Ngozi Adichie en ‘Twee broers’ van Jhumpa Lahiri.

Boon voor debutanten

Vorige maand moest ‘Het puttertje’ het nog afleggen tegen ‘Americanah’ in de strijd om de Amerikaanse National Book Critics Circle Award. Nu zou Tartts bestseller in het voordeel zijn – voor wat de voorspelling van de wedkantoren waard is natuurlijk. Er lopen alvast nog andere honden rond voor datzelfde been. Naast ‘Twee broers’ bijvoorbeeld ook de drie andere geselecteerde romans.

Zowel ‘De laatste rituelen’ van Hannah Kent, ‘De volmacht’ van Audrey Magee als ‘A Girl Is a Half-Formed Thing’ van Eimear McBride zijn debuutromans, maar dat hoeft bij deze prijs geen nadeel te zijn. De jury van de Baileys women’s prize heeft de reputatie debutanten een duwtje in de rug te geven: Téa Obreht en Madeline Miller, om maar twee van de laatste drie laureaten te noemen.

Amerikaanse dominantie

De Baileys women’s prize for fiction is een Brits initiatief, maar geen enkele Britse schrijfster haalde dit jaar de shortlist. De voorbije jaren kwamen Britse schrijfsters wel aan de bak, maar als Tartt wint dan zal de Baileys-prijs voor het zesde jaar op rij naar een Amerikaanse gaan. Een bevestiging van de Amerikaanse dominantie in de Angelsaksische letteren? Een dominantie waarvoor de fans van de Booker-prijs vreesden toen ze zich, zonder succes, verzetten tegen de openstelling van de volgende Booker voor auteurs van buiten de Commonwealth.

Al moet die Amerikaanse dominantie net op basis van deze shortlist meteen worden genuanceerd, want Donna Tartt is eigenlijk de enige Amerikaanse. Jhumpa Lahiri woont in de VS, maar is van Indische afkomst en werd in Londen geboren. Chimamanda Ngozi Adichie is een Nigeriaanse die pendelt tussen Nigeria en de VS. Kent is Australische, Magee en McBride zijn Ieren.

De shortlist voor deze Baileys-prijs bestaat in de eerste plaats uit een gevarieerde groep van auteurs met heel uiteenlopende romans. Al ziet Helen Fraser, de juryvoorzitter, wel een paar parallellen: Magee en Kent tekenen voor historische romans, Adichie en Lahiri vertellen verhalen over identiteit en migratie, Tartt en McBride hebben het over het verwerken van jeugdtrauma’s.

Op 4 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content