Op donderdag 5 november doet Knack de Boekenbeurs aan met zijn traditionele Knack-dag vol spitante gesprekken. Naast de eigen Knack-redacteurs zijn vanaf 13u op het Rood Podium in Zaal 4 ook onder anderen filosofe Tinneke Beeckman, psychiater Dirk De Wachter, KU Leuven-rector én mediafenomeen Rik Torfs en de Nederlandse auteur Joost de Vries van de partij. Bij wijze van entr'acte leest Knack-redacteur Joël De Ceulaer na de diverse gesprekken vanaf 13.45u telkens enkele pittige columns voor uit zijn boek 'Lastpost'.

1. Tinneke Beeckman en Dirk De Wachter over de zekerheden en onzekerheden van onze tijd (13u: Rood Podium)

Tinneke Beeckman, Lies Willaert
Tinneke Beeckman © Lies Willaert

Filosofe Tinneke Beeckman praat met Knack-redactrice Ann Peuteman over haar pas verschenen pleidooi voor het behoud van de Verlichtingswaarden in onze samenleving: 'Macht en onmacht'.

Psychiater Dirk 'Doctor Love' De Wachter is eveneens van de partij en zal het vooral hebben over 'Liefde: een onmogelijk verlangen?', zijn nieuwste bestseller.

2. Joël De Ceulaer over 'Lastpost', een bundeling van zijn spraakmakende columns-open brieven (14u: Rood Podium)

VRT-journaliste Annelies Beck praat met Knack-redacteur Joël De Ceulaer over de kunst van de column naar aanleiding van het verschijnen van 'Lastpost', De Ceulaers open brieven die de afgelopen maanden de laatste bladzijde van Knack sierden. Hoe stekelig kan je zijn als columnist-opiniemaker en toch nog au sérieux worden genomen?

3. Chris De Stoop over 'Dit is mijn hof', een persoonlijk relaas over de teloorgang van de boerenstiel in de Antwerpse Scheldepolders (15u: Rood Podium)

Knack-journalist Chris De Stoop door Hans Vanneste, Hans Vanneste
Knack-journalist Chris De Stoop door Hans Vanneste © Hans Vanneste

Chris De Stoop schreef met 'Dit is mijn hof' een bijzonder brisant boek over de manier waarop de boeren in de Antwerpse polderregio het leven onmogelijk wordt gemaakt. De Stoop weet meer dan wie ook waarover hij het heeft: hij werd er geboren en maakte mee hoe zijn broer-landbouwer het boerenhandwerk heeft zien ten onder gegaan tot die uit pure wanhoop de hand aan zichzelf sloeg.

Minister van staat Jos Geysels interviewt De Stoop over 'Dit is mijn hof'.

4. Rik Torfs over 'De vrijheid om te twijfelen' (16u: Rood Podium)

Rik Torfs, Belga
Rik Torfs © Belga

Scepticus Rik Torfs verzamelde zijn beste opiniestukken in 'De vrijheid om te twijfelen'.

Knack-redacteur Jeroen Zuallaert praat met de rector van KU Leuven over de kunst van het twijfelen en de heldere standpunten die een dergelijke levenshouding toch nog toelaat.


5. Roderik Six en Joost de Vries over de staat van de letteren in Vlaanderen en Nederland (17u: Rood Podium)

Joost de Vries, WPG uitgevers
Joost de Vries © WPG uitgevers

Nu Knack-medewerker Roderik Six verkast naar Amsterdam zal hij meer dan wie ook ervaren of het literaire leven aan de Grachtengordel er spannender is dan in Vlaamse velden het geval is. Six publiceerde net zijn tweede roman 'Val' die geroemd wordt om zijn stilistische finesse.

De Nederlandse auteur Joost De Vries is een van de literaire buddies van Six. De Vries is vooral bekend voor 'De republiek'.

Ann Peuteman en Jos Geysels praten samen met de twee auteurs over hun kijk op het Nederlandstalige literaire wereldje: klopt het dat de Nederlanders tegenwoordig beter zijn dan hun Vlaamse broeders-zusters?

Kies Het Beste Boek en stem je favoriete auteur de geschiedenis in

Frank Hellemans

1. Tinneke Beeckman en Dirk De Wachter over de zekerheden en onzekerheden van onze tijd (13u: Rood Podium)Filosofe Tinneke Beeckman praat met Knack-redactrice Ann Peuteman over haar pas verschenen pleidooi voor het behoud van de Verlichtingswaarden in onze samenleving: 'Macht en onmacht'.Psychiater Dirk 'Doctor Love' De Wachter is eveneens van de partij en zal het vooral hebben over 'Liefde: een onmogelijk verlangen?', zijn nieuwste bestseller.2. Joël De Ceulaer over 'Lastpost', een bundeling van zijn spraakmakende columns-open brieven (14u: Rood Podium)VRT-journaliste Annelies Beck praat met Knack-redacteur Joël De Ceulaer over de kunst van de column naar aanleiding van het verschijnen van 'Lastpost', De Ceulaers open brieven die de afgelopen maanden de laatste bladzijde van Knack sierden. Hoe stekelig kan je zijn als columnist-opiniemaker en toch nog au sérieux worden genomen?3. Chris De Stoop over 'Dit is mijn hof', een persoonlijk relaas over de teloorgang van de boerenstiel in de Antwerpse Scheldepolders (15u: Rood Podium)Chris De Stoop schreef met 'Dit is mijn hof' een bijzonder brisant boek over de manier waarop de boeren in de Antwerpse polderregio het leven onmogelijk wordt gemaakt. De Stoop weet meer dan wie ook waarover hij het heeft: hij werd er geboren en maakte mee hoe zijn broer-landbouwer het boerenhandwerk heeft zien ten onder gegaan tot die uit pure wanhoop de hand aan zichzelf sloeg.Minister van staat Jos Geysels interviewt De Stoop over 'Dit is mijn hof'.4. Rik Torfs over 'De vrijheid om te twijfelen' (16u: Rood Podium)Scepticus Rik Torfs verzamelde zijn beste opiniestukken in 'De vrijheid om te twijfelen'. Knack-redacteur Jeroen Zuallaert praat met de rector van KU Leuven over de kunst van het twijfelen en de heldere standpunten die een dergelijke levenshouding toch nog toelaat.5. Roderik Six en Joost de Vries over de staat van de letteren in Vlaanderen en Nederland (17u: Rood Podium)Nu Knack-medewerker Roderik Six verkast naar Amsterdam zal hij meer dan wie ook ervaren of het literaire leven aan de Grachtengordel er spannender is dan in Vlaamse velden het geval is. Six publiceerde net zijn tweede roman 'Val' die geroemd wordt om zijn stilistische finesse.De Nederlandse auteur Joost De Vries is een van de literaire buddies van Six. De Vries is vooral bekend voor 'De republiek'.Ann Peuteman en Jos Geysels praten samen met de twee auteurs over hun kijk op het Nederlandstalige literaire wereldje: klopt het dat de Nederlanders tegenwoordig beter zijn dan hun Vlaamse broeders-zusters?Frank Hellemans