Ludo Bekkers

‘Dit is de vrijheid die je alleen als skater kunt ervaren’

Ludo Bekkers Kunst- en fotografierecensent

De jonge fotograaf Thomas Sweertvaegher brengt een uniek fotodocument over het wel en wee van een gedreven adept van de straatschaats, Axel Cruysberghs. ‘We krijgen een blik op een wereld die voor velen onbekend is maar nu relevant is geworden’, schrijft Ludo Bekkers.

Het is een al jarenlange trend, kinderen en adolescenten die op een smalle plank op vier wieltjes op straat langs de voorbijgangers zoeven. Ze zijn op weg naar school, naar huis of naar een plaats waar ze zich kunnen overgeven aan allerlei acrobatieën.

Vergis u niet want het zijn geen gewone verplaatsingsattributen maar instrumenten om uitdagingen mee aan te gaan. Skateboarding is ontstaan in de Verenigde Staten waar zeesurfers niet aan hun trekken kwamen bij winterweer en ze een alternatief zochten en vonden in het landsurfen, nu skateboarding. Het verschijnsel verspreidde zich over de hele wereld en werd massaal beoefend en ontwikkeld tot een acrobatisch spel dat in 2020 een discipline wordt op de Olympische spelen in Tokio. Skateren is niet zonder gevaar want de beoefenaars zijn vaak getekend door opgedane kwetsuren aan armen en benen. Wat velen in hun adolescente jaren er niet van weerhoudt op de plank te springen om er de meest gewaagde kunsten mee uit te halen.

De Belgische fotograaf Thomas Sweertvaegher (Poperinge, 1988) begon zich aan de sport te interesseren temeer dat een jonge gast uit zijn buurt een vurig adept werd van de sport. Die jonge Axel Cruysberghs begon aan skateboarding in de straten van Poperinge, sloot vriendschap met andere skaters en samen begonnen ze te trainen en elkaar uit te dagen voor de meest acrobatische performances.

Een van de meest gewaardeerde eigenschappen van deze sport, zegt de fotograaf is het gevoel van vrijheid. Telkens als je je voet, de rechtse (gooly) of de linkse (regular) vooraan op de plank zet, beslis jij wat je doet. Rijd ik van A naar B, ga ik cruisen door de wijk en de straten zonder een echt doel ? Ik wil wel volop genieten van het trillen van de wielen tegen het asfalt, de stoep op poppen, scherp draaien in een luid krakende powerslide. Of ga je honderd kickflips doen, een switch of van trappen op en af rijden. Het is de vrijheid die je alleen als skater kunt ervaren.

Dat gevoel ontstond al vroeg bij de jonge Axel die toen negen jaar was en in dezelfde straat, de Hallertau, woonde als de fotograaf. Het manneke barstte van talent maar betekende uiteraard nog niets in de skatewereld. Veertien jaar later is hij een professioneel skateboarder en wijdde Sweertvaegher een boek aan hem. Het is een uniek document geworden van het wel en wee van een gedreven adept van de straatschaats.

'Dit is de vrijheid die je alleen als skater kunt ervaren'
© Thomas Sweertvaegher

Het zijn indrukwekkende foto’s, vooral in zwart-wit van de exploten van het jonge talent, zijn reizen, zijn kameraadschappen, soms ook van zijn ontgoochelingen en kwetsuren. Kortom het leven van een gedreven jonge man die zijn plaats vond in een internationaal milieu.

Fotografisch zijn de beelden uitermate boeiend zowel in kleur als zwart-wit. Er is niet alleen aandacht voor de compositie maar ook voor de contrasten zwart-wit. Het gebruik van onscherpe beelden is adequaat en draagt er toe bij om de juiste sfeer weer te geven. Ook de portretten zijn gewoon indrukwekkend. Kortom, hier is een fotograaf aan het werk die niet alleen zijn vak beheerst maar ook esthetische kwaliteiten in overvloed bezit.

Dat het boek kon uitgegeven worden, komt door de vriendschap met Stephan Vanfleteren die hij als zijn mentor beschouwt. Het is een bijzonder fotoboek geworden van hoge kwaliteit met foto’s die een artistiek en indringend inzicht geven in een wereld die voor velen onbekend maar nu relevant is geworden.

“Hallertau”, Thomas Sweertvaegher, A skateboarder’s Journal. Uitgave Hannibal ISBN 978 94 9267 728 0

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content