'Bloedboek', Dimitri Verhulsts rocamboleske navertelling van de eerste vijf boeken van het Oude Testament, was in de voorbije week de best verkochte roman in de Vlaamse boekhandel, aldus de wekelijkse charts van Boek.be en GfK Belgium. Het rijk van de internationale zomerhypes rond Paula Hawkins ('Het meisje in de trein'), E.L.James ('Mr Grey') en David Lagercrantz ('Wat ons niet zal doden') lijkt daarmee voorbij.

Leven buiten de Boekenbeurs

Dat Verhulst bijzonder goed scoort in de boekenwinkel, heeft hij allicht te danken aan zijn vlotte tv-optredens in Vlaanderen én Nederland waarin hij zonder complexen met de oudtestamentische God de draak stak. Het Boekenbeurs-effect speelde immers niet bij Verhulst vermits hij er met zijn boek niet present was. Om maar te zeggen dat er voor een schrijver die er toe doet - of die de media kan bespelen - ook nog leven is buiten de Boekenbeurs.

Stefan Hertmans, Belga Image
Stefan Hertmans © Belga Image

Naast Verhulst zijn ook Saskia De Coster ('Wat alleen wij horen') en good old Stefan Hertmans ('Oorlog en terpentijn') opnieuw van de partij in de top 10 van best verkochte Nederlandstalige én internationale fictie. Dat Hertmans met zijn everseller plots weer opduikt in de verkoopshitparade heeft natuurlijk alles te maken met zijn uitverkiezing op 11 november als auteur van het beste Nederlandstalige boek van de afgelopen 25 jaar.

Vlaanderen boven

In de beide andere top 10-en - die van het spannende boek en de literaire non-fictie - leiden Pieter Aspe ('Het oor van Malchus') en Knack-redacteur Chris De Stoop ('Dit is mijn hof') nu al weken de (verkoops)dans.

Daarmee is in de drie wekelijkse rangschikkingen van best verkochte boeken telkens een Vlaamse auteur aan het feest: Verhulst bij de fictie, Aspe bij de thrillers en De Stoop bij de literaire non-fictie. Zoiets gebeurt uiterst zelden.

Frank Hellemans

'Bloedboek', Dimitri Verhulsts rocamboleske navertelling van de eerste vijf boeken van het Oude Testament, was in de voorbije week de best verkochte roman in de Vlaamse boekhandel, aldus de wekelijkse charts van Boek.be en GfK Belgium. Het rijk van de internationale zomerhypes rond Paula Hawkins ('Het meisje in de trein'), E.L.James ('Mr Grey') en David Lagercrantz ('Wat ons niet zal doden') lijkt daarmee voorbij.Leven buiten de BoekenbeursDat Verhulst bijzonder goed scoort in de boekenwinkel, heeft hij allicht te danken aan zijn vlotte tv-optredens in Vlaanderen én Nederland waarin hij zonder complexen met de oudtestamentische God de draak stak. Het Boekenbeurs-effect speelde immers niet bij Verhulst vermits hij er met zijn boek niet present was. Om maar te zeggen dat er voor een schrijver die er toe doet - of die de media kan bespelen - ook nog leven is buiten de Boekenbeurs.Naast Verhulst zijn ook Saskia De Coster ('Wat alleen wij horen') en good old Stefan Hertmans ('Oorlog en terpentijn') opnieuw van de partij in de top 10 van best verkochte Nederlandstalige én internationale fictie. Dat Hertmans met zijn everseller plots weer opduikt in de verkoopshitparade heeft natuurlijk alles te maken met zijn uitverkiezing op 11 november als auteur van het beste Nederlandstalige boek van de afgelopen 25 jaar.Vlaanderen bovenIn de beide andere top 10-en - die van het spannende boek en de literaire non-fictie - leiden Pieter Aspe ('Het oor van Malchus') en Knack-redacteur Chris De Stoop ('Dit is mijn hof') nu al weken de (verkoops)dans.Daarmee is in de drie wekelijkse rangschikkingen van best verkochte boeken telkens een Vlaamse auteur aan het feest: Verhulst bij de fictie, Aspe bij de thrillers en De Stoop bij de literaire non-fictie. Zoiets gebeurt uiterst zelden. Frank Hellemans