Grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken Dick Bruna (1927) tekende niet alleen het bekende konijntje Nijntje, maar ontwierp ook pocketcovers, reclamemateriaal en kinderboeken.

Uit zijn omvangrijke oeuvre dat de periode 1953-2007 beslaat, selecteerde het Rijksmuseum 120 werken waaronder zijn ontwerpen van de Zwarte Beertjes pocketcovers. Deze werken zijn tussen 5 juli en 29 augustus te zien in de Aanwinstenzaal.

Ook het ontwerpproces voor het boekje De brief van Nijntje kan worden gevolgd doordat ontwerpschetsen, uitgewerkte tekeningen maar ook uiteindelijk niet gebruikte tekeningen door het museum werden verworven in bruikleen.

Senior conservator Marijn Schapelhouman bekeek het werk van Dick Bruna intensief. "Omdat ik van huis uit van de oude kunst ben, kijk ik nu eenmaal ook met een oude-kunst-blik naar hedendaagse kunst: gericht op et ontstaan ervan. Wat me opvalt aan het werk van Bruna is de omzichtigheid, de kalme bedachtzaamheid waarmee het tot stand komt. Het is kunst die het resultaat is van wikken en wegen, passen en meten, kijken en nog eens kijken en uiteindelijk zo veel mogelijk werk van een perfectionist."

Kinderworkshop

Vanaf 23 juli tot en met 28 augustus kunnen kinderen in het Rijksmuseum deelnemen aan de inloopworkshop Het Geheim van Dick Bruna. Kinderen maken hierbij, gei?nspireerd door Bruna, een stempel met het silhouet van een vogel. Het is de bedoeling dat kinderen leren zoeken naar de essentie van een vorm. (MS)

Grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken Dick Bruna (1927) tekende niet alleen het bekende konijntje Nijntje, maar ontwierp ook pocketcovers, reclamemateriaal en kinderboeken. Uit zijn omvangrijke oeuvre dat de periode 1953-2007 beslaat, selecteerde het Rijksmuseum 120 werken waaronder zijn ontwerpen van de Zwarte Beertjes pocketcovers. Deze werken zijn tussen 5 juli en 29 augustus te zien in de Aanwinstenzaal. Ook het ontwerpproces voor het boekje De brief van Nijntje kan worden gevolgd doordat ontwerpschetsen, uitgewerkte tekeningen maar ook uiteindelijk niet gebruikte tekeningen door het museum werden verworven in bruikleen. Senior conservator Marijn Schapelhouman bekeek het werk van Dick Bruna intensief. "Omdat ik van huis uit van de oude kunst ben, kijk ik nu eenmaal ook met een oude-kunst-blik naar hedendaagse kunst: gericht op et ontstaan ervan. Wat me opvalt aan het werk van Bruna is de omzichtigheid, de kalme bedachtzaamheid waarmee het tot stand komt. Het is kunst die het resultaat is van wikken en wegen, passen en meten, kijken en nog eens kijken en uiteindelijk zo veel mogelijk werk van een perfectionist."Kinderworkshop Vanaf 23 juli tot en met 28 augustus kunnen kinderen in het Rijksmuseum deelnemen aan de inloopworkshop Het Geheim van Dick Bruna. Kinderen maken hierbij, gei?nspireerd door Bruna, een stempel met het silhouet van een vogel. Het is de bedoeling dat kinderen leren zoeken naar de essentie van een vorm. (MS)