Dichter Rogi Wieg neemt postuum dan toch nog afscheid op Utrechtse Nacht van de Poëzie

16/09/15 om 10:23 - Bijgewerkt om 10:22

De meest opgemerkte gast onder de dichters op het oudste en grootste poëziefestival in de Lage Landen is Rogi Wieg die in juli euthanasie pleegde maar vlak daarvoor nog een afscheidsfilmpje inblikte dat zaterdag 19 september te Utrecht in première zal worden vertoond.

Dichter Rogi Wieg neemt postuum dan toch nog afscheid op Utrechtse Nacht van de Poëzie

Rogi Wieg (1962-2015) © Wikipedia

Toen de organisatie van de Utrechtse Nacht van de Poëzie Rogi Wieg begin dit jaar vroeg om ook op te treden, stemde hij in maar gaf toen al te kennen dat hij er lijfelijk allicht niet meer bij zou kunnen wezen. Voordat Wieg op 15 juli 2015 euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden pleegde, maakte hij nog een gefilmd optreden dat op 19 september in de Grote Zaal van het Utrechtse TivoliVredenburg voor het eerst zal worden vertoond.

Eén nacht thuis zijn

Het thema van deze 33ste editie is ontleend aan een vers van de Friese bard Tsjebbe Hettinga: 'Thuis wil ik zijn, al is het maar een nacht.' Wieg kon zich wel vinden in dat vers en wou met zijn filmpje naar eigen zeggen smokkelen met de tijd door postuum toch nog even poëtisch acte de présence te komen geven.

Fine fleur

Onder de pleiade van de 21 dichters die zaterdag vanaf 20u voor het voetlicht treden, is de fine fleur van de Nederlandstalige poëzie te horen en te zien met onder anderen Stefan Hertmans, Peter Verhelst, Anneke Brassinga, Ilja Leonard Pfeijffer, Jules Deelder, K.Schippers en dus ook good old Rogi Wieg, goede vriend van Joost Zwagerman die verleden week dit ondermaanse verliet.

Knack-redacteur Piet Piryns zorgt, samen met de Nederlandse dichteres Ester Naomi Perquin, voor de presentatie en heeft daarbij het genoegen om de legendarische, Franse zangeres Juliette Gréco naar het podium te begeleiden.

Frank Hellemans

Onze partners