De Diamanten Kogel werd deze avond uitgereikt aan de Nederlandse opiniemaakster Nausicaa Marbe voor 'Smeergeld' (Prometheus). De jury was vooral onder de indruk van de hoge actualiteitswaarde van deze zedenroman over vastgoedfraude die de "conventies van de crimi in een sappige taal naar een climax" stuwt.

Ongezouten meningen

GF
© GF

Marbe, van Roemeense komaf, is op de eerste plaats in Nederland bekend voor haar opiniërende stukken in de Volkskrant en De Telegraaf. Ze schreef eerder al een roman 'Madraga' en leidt de lezer in deze bekroonde thriller 'Smeergeld' rond in de corrupte wereld van de Haarlemse stadsarchitect Job van Emmerik, die graag over alles en iedereen zijn ongezouten mening ventileert, en die op een blauwe maandag plots ontslagen wordt nadat hij op een geval van ernstige fraude is gestoten. Hij wordt daarenboven ook nog eens door een ex-minnares gechanteerd.

Ook de gebroeders Heerma van Voss stonden op de shortlist van deze thrillerprijs die naast hen en Marbe eveneens Michael Berg, Jos Dewit, Kim Moelands en Rudy Soetewey in stelling bracht.

Teldwang

De jury tenslotte maakte in haar rapport van alle 151 inzendingen een opmerkelijke vaststelling: "De meest prominente thema's waren de vluchtelingenproblematiek en terrorisme, maar ook mafia, wraak, verdwijningen, diplomatie en natuurlijk moord kwamen aan de beurt. Opmerkelijk was het veel voorkomen van personages met de afwijking van de aritmomanie of teldwang. De jury hoopt dat deze dwangneuroze niet besmettelijk is. Bloed en afgehakte ledematen, tot daar aan toe, maar teldwang...". Wie zei er ook weer dat literaire jury's geen gevoel voor humor hadden?

De Diamanten Kogel werd deze avond uitgereikt aan de Nederlandse opiniemaakster Nausicaa Marbe voor 'Smeergeld' (Prometheus). De jury was vooral onder de indruk van de hoge actualiteitswaarde van deze zedenroman over vastgoedfraude die de "conventies van de crimi in een sappige taal naar een climax" stuwt.Ongezouten meningenMarbe, van Roemeense komaf, is op de eerste plaats in Nederland bekend voor haar opiniërende stukken in de Volkskrant en De Telegraaf. Ze schreef eerder al een roman 'Madraga' en leidt de lezer in deze bekroonde thriller 'Smeergeld' rond in de corrupte wereld van de Haarlemse stadsarchitect Job van Emmerik, die graag over alles en iedereen zijn ongezouten mening ventileert, en die op een blauwe maandag plots ontslagen wordt nadat hij op een geval van ernstige fraude is gestoten. Hij wordt daarenboven ook nog eens door een ex-minnares gechanteerd.Ook de gebroeders Heerma van Voss stonden op de shortlist van deze thrillerprijs die naast hen en Marbe eveneens Michael Berg, Jos Dewit, Kim Moelands en Rudy Soetewey in stelling bracht.TeldwangDe jury tenslotte maakte in haar rapport van alle 151 inzendingen een opmerkelijke vaststelling: "De meest prominente thema's waren de vluchtelingenproblematiek en terrorisme, maar ook mafia, wraak, verdwijningen, diplomatie en natuurlijk moord kwamen aan de beurt. Opmerkelijk was het veel voorkomen van personages met de afwijking van de aritmomanie of teldwang. De jury hoopt dat deze dwangneuroze niet besmettelijk is. Bloed en afgehakte ledematen, tot daar aan toe, maar teldwang...". Wie zei er ook weer dat literaire jury's geen gevoel voor humor hadden?