‘Debuteer niet te jong’ (Paul Claes)

© GF

Het Poëziecentrum in Gent organiseert vanaf 4 februari een gratis tentoonstelling rond de 100 boeken van Knacks huisdichter Paul Claes.

Naar aanleiding van zijn 100ste boek wordt Paul Claes in de bloemetjes gezet. Het Poëziecentrum in Gent organiseert van 4 tot 27 februari een tentoonstelling rond het werk van de 68-jarige Vlaamse schrijver. ‘De zonen van de zon. 100 X Paul Claes‘ brengt niet alleen het eigen werk van Claes onder de publieke aandacht, maar ook een aantal werken dat hem inspireerde.

Het is de eerste keer dat het volledige oeuvre van Paul Claes aan het publiek wordt getoond. Op de tentoonstelling zal men zowel de meer bekende uitgaven van zijn werk als tal van speciale edities kunnen bewonderen. Absolute blikvanger is een door hem in het Duits vertaald boek over ‘Ulysses’ van James Joyce, waarvan er maar een exemplaar bestaat.

Alleskunner Claes

Paul Claes (1943) staat bekend als een literaire duizendpoot. Als schrijver, dichter, bloemlezer, essayist en vertaler leverde hij ontelbaar veel bijdragen aan de Nederlandstalige letterkunde. De titel van de tentoonstelling verwijst naar ‘De Zonen van de Zon’, de bundel waarmee hij in 1983 als dichter debuteerde. Tal van andere poëtische werken volgden, waaronder de bundels ‘Glans’ en ‘Mimicry’.

Aanvankelijk verwierf Claes veel faam door zijn vertalingen van onder anderen Arthur Rimbaud, Ezra Pound, James Joyce en een aantal Latijnse en Griekse werken. Hij wilde de rijkdom van schrijvers en dichters uit andere tijden dichter bij de lezer brengen. Claes vertaalde ook naar vreemde talen, zoals het Russisch en het Duits. Met zijn canonieke bloemlezingen als ‘Lyriek van de Lage Landen’ en ‘De tuin van de Franse poëzie’ ontpopt hij zich als deskundige van de Nederlandstalige en Franse poëziegeschiedenis. Hij schreef ook essays over het werk van onder meer Guido Gezelle, Hugo Claus en Rainer Maria Rilke.

Zelf schreef hij enkele beklijvende historiscvhe romans waaronder de roman ‘De Kameleon’, die meerdere malen bekroond werd. Ook het overige werk van de literatuurkundige ging niet onopgemerkt voorbij. Hij ontving onder andere de Martinus Nijhof-prijs voor vertaling en de Belgische Staatsprijs voor essay en kritiek. Paul Claes is ook nog steeds huisdichter van Knack.

Dienaar van de literatuur

Paul Claes’ 100ste boek ‘C’ verscheen in het najaar van 2011, gelijktijdig met zijn 99ste werk ‘Onvergetelijke verzen. Maar van wie ook weer?’. Bij de voorstelling van deze beide werken door Claes betuigde Frank Hellemans zijn lof voor de auteur tijdens een openingsspeech. Daarin prees Hellemans Claes’ lernende omgang met de tekst, wars van elk academisme. Door middel van humor en gezond verstand wil Claes zijn geleerdheid immers ten dienst stellen van de literatuur, en niet van zichzelf. Claes is altijd wars geweest van welke literatuurtheoretische mode ook en legde de nadruk op een grondige kennis van het literaire erfgoed.

Hellemans wist ook enkele anekdotes te vertellen. Zo had Claes op een haar na gekozen voor een carrière als radioreporter, maakte hij kruiswoordraadsels en heeft hij nog les Latijn gegeven aan een meisjesschool.

Hij leerde zijn volk… van alles en nog wat

Claes zelf haalt de meeste voldoening uit zijn levenswerk in de wetenschap dat hij mensen iets kan bijleren. “De informatie die ik meegeef in een historische roman of een vertaald werk, bijvoorbeeld, maakt dat ik mensen op speelse wijze iets kan bijbrengen. Er schuilt op dat vlak zeker een leraar in mij”, aldus de auteur.

Over de jonge generatie schrijvers en dichters is Claes optimistisch. Volgens hem beschikken ze immers over een zeer goede achtergrondkennis, een onmisbare eigenschap in het literaire landschap. Zijn advies: “Debuteer niet te jong. Het is beter om het boek dat je in je hebt later te laten uitkomen, wanneer je het onderwerp voldoende beheerst.”

Luc Devoldere in gesprek met Claes

De tentoonstelling werd opgezet door Johan Velter met de steun van Uitgeverij De Bezige Bij. Vrijdag 3 februari om 20 uur gaat de openingsavond van start, gevolgd door een receptie. De bezoekers worden getrakteerd op een lezing van Paul Claes uit eigen werk en een interview met Luc Devoldere, hoofdredacteur van ‘Ons Erfdeel’, die het met Claes over de diverse facetten van zijn werk zal hebben. Bovendien wordt een nieuwe vertaling van Claes gepresenteerd. Het publiek maakt via enkele prijsvragen kans op een gratis boekenpakket van de auteur. De toegang is gratis, maar er wordt wel aangeraden te reserveren voor de openingsavond en groepsbezoeken.

Marijke Anrijs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content