Simona Monyová was de auteur van een aantal vrouwvriendelijke romantische romans waarin relationele problemen centraal staan. Sinds 1997 publiceerde ze 25 boeken die stuk voor stuk megaoplagen kenden in Tsjechië.

Passie, seks, jaloezie en intriges waren de thema's die telkens weer terugkeerden in romans die titels droegen als 'Moeder in de crisis', 'Tweehonderd gram liefde','Wildernis van emoties' en 'Spierenspel' ('Hra Svalu', met een strak mannelijk achterwerk op de cover). Haar laatste boek, 'Hartensmart', verscheen afgelopen herfst.

Monyová was getrouwd met Boris Ingr, haar tweede echtgenoot. Het koppel werkte samen: Simona schreef de boeken die werden gepubliceerd in de uitgeverij die door haar man werd gerund.

In de nacht van 4 op 5 augustus alarmeerde Monyová via de telefoon de politie. Toen die arriveerde, was de schrijfster reeds overleden. Haar echtgenoot, die geprobeerd had zelfmoord te plegen, werd op verdenking van moord gearresteerd. Blijkbaar was een zoveelste ruzie uit de hand gelopen.

Na de dood van de schrijfster pakten vrienden en kennissen uit. Haar man zou haar al elf jaar vernederd, geslagen en verkracht hebben. Monyová zou zelfs bodyguards ingeschakeld hebben om te beletten dat haar echtgenoot haar voor de ogen van hun 17-jarige zoon zou aftroeven.

Monyová zou op het geweld gereageerd hebben met anorexia. Bij haar gewelddadige dood woog ze nog 43 kilogram. Achteraf lekte uit dat de vrouw van haar man wilde scheiden, wat die wilde verhinderen omdat daardoor zijn lucratieve inkomstenbron zou opdrogen. Naar buiten toe trad het koppel als een modern team op, ook al om de oplagecijfers te waarborgen.

Interessant is het geval omdat de moord op Simona Monyová een grote discussie in Tsjechië heeft uitgelokt: behoort het voorspiegelen van een harmonisch huwelijksleven tot de valkuilen waarin de succesvolle vrouw, die naar buiten geen zwakheden mag vertonen, getuimeld is?

Simona Monyová, die haar schijnrol van gelukkig getrouwde vrouw in alle omstandigheden probeerde op te houden, stuurde wel wanhoopssignalen naar de buitenwereld in de vorm van melancholische gedichten en chansonteksten, heeft de Tsjechische publieke opinie nu ontdekt.

Volgens de serieuze Frankfurter Allgemeine Zeitung, die een groot stuk aan de moordzaak wijdt, krijgen nu zelfs de motto's van Monyová's romans ruime aandacht in de media. In 'De ketens breken' had Monyová een citaat van Hippolyte Taine als motto gekozen: 'Huwelijk - dat betekent drie weken leren kennen, drie maand liefde, drie jaar haat en dertig jaar verdragen.'

Piet de Moor

Simona Monyová was de auteur van een aantal vrouwvriendelijke romantische romans waarin relationele problemen centraal staan. Sinds 1997 publiceerde ze 25 boeken die stuk voor stuk megaoplagen kenden in Tsjechië. Passie, seks, jaloezie en intriges waren de thema's die telkens weer terugkeerden in romans die titels droegen als 'Moeder in de crisis', 'Tweehonderd gram liefde','Wildernis van emoties' en 'Spierenspel' ('Hra Svalu', met een strak mannelijk achterwerk op de cover). Haar laatste boek, 'Hartensmart', verscheen afgelopen herfst. Monyová was getrouwd met Boris Ingr, haar tweede echtgenoot. Het koppel werkte samen: Simona schreef de boeken die werden gepubliceerd in de uitgeverij die door haar man werd gerund. In de nacht van 4 op 5 augustus alarmeerde Monyová via de telefoon de politie. Toen die arriveerde, was de schrijfster reeds overleden. Haar echtgenoot, die geprobeerd had zelfmoord te plegen, werd op verdenking van moord gearresteerd. Blijkbaar was een zoveelste ruzie uit de hand gelopen. Na de dood van de schrijfster pakten vrienden en kennissen uit. Haar man zou haar al elf jaar vernederd, geslagen en verkracht hebben. Monyová zou zelfs bodyguards ingeschakeld hebben om te beletten dat haar echtgenoot haar voor de ogen van hun 17-jarige zoon zou aftroeven. Monyová zou op het geweld gereageerd hebben met anorexia. Bij haar gewelddadige dood woog ze nog 43 kilogram. Achteraf lekte uit dat de vrouw van haar man wilde scheiden, wat die wilde verhinderen omdat daardoor zijn lucratieve inkomstenbron zou opdrogen. Naar buiten toe trad het koppel als een modern team op, ook al om de oplagecijfers te waarborgen. Interessant is het geval omdat de moord op Simona Monyová een grote discussie in Tsjechië heeft uitgelokt: behoort het voorspiegelen van een harmonisch huwelijksleven tot de valkuilen waarin de succesvolle vrouw, die naar buiten geen zwakheden mag vertonen, getuimeld is? Simona Monyová, die haar schijnrol van gelukkig getrouwde vrouw in alle omstandigheden probeerde op te houden, stuurde wel wanhoopssignalen naar de buitenwereld in de vorm van melancholische gedichten en chansonteksten, heeft de Tsjechische publieke opinie nu ontdekt. Volgens de serieuze Frankfurter Allgemeine Zeitung, die een groot stuk aan de moordzaak wijdt, krijgen nu zelfs de motto's van Monyová's romans ruime aandacht in de media. In 'De ketens breken' had Monyová een citaat van Hippolyte Taine als motto gekozen: 'Huwelijk - dat betekent drie weken leren kennen, drie maand liefde, drie jaar haat en dertig jaar verdragen.' Piet de Moor