De toppers 2011: Vlaams proza

Vlaanderen werpt zich op het Grote Verhaal: van Stefan Brijs en Erik Vlaminck tot Jan Van Loy.

Hoe het moet

Stefan Brijs is gehecht aan een sterk verhaal, met alle geuren en kleuren van dien. Brijs toont hoe dat moet in ‘Post voor mevrouw Bromley’, dé Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Vijf jaar schaafde hij aan deze combinatie van grote geschiedenis (de bombardementen op Londen tijdens WO I, het oorlogsgeweld aan het front zelf) met het ‘kleine’ wel en wee van individuele levens, een ideaal recept. Knap hoe Brijs de leugenachtigheid van de oorlogspropaganda doet nawerken in het manipulatieve leven van zijn hoofdpersonage.

Stefan Brijs – Post voor Mevrouw Bromley
Uitgeverij: Atlas
Aantal pagina’s: 521
Prijs: 19,90 euro

Nog dikker

Jan Van Loy creëerde met ‘Ik, Hollywood’ eveneens een totaalkunstwerk. Hij comprimeert een eeuw Hollywoodgeschiedenis in het leven van tycoon Louie Peters, alias MGM-magnaat Louis B. Mayer. Deze roman zou wel eens Van Loys grote doorbraak kunnen betekenen. Ik, Hollywood is nog honderd bladzijden dikker dan Brijs’ panorama, maar even uitgekiend in het in elkaar schuiven van grande en petite histoire. Van Loys vertelwijze is fragmentarischer, zoals in eerder werk van hem, maar het observatievermogen van deze verteller is minstens even aangescherpt. Ook hij leverde een wervelende, filmische roman in een caleidoscopische verpakking af.

Jan Van Loy – Ik, Hollywood
Uitgeverij: Amsterdam
Aantal pagina’s: 640
Prijs: 22,95 euro

Drie generaties vrouwen

Erik Vlaminck schreef twintig jaar geleden, lang voor Brijs en Van Loy, al bewogen literaire familiegeschiedenissen. ‘Brandlucht’ bevat opnieuw een eeuw Vlaamse historie, deze keer door de ogen van drie generaties vrouwen. Het uitgangspunt is het milieu van Vlaams-Nederlandse expats in Canada, maar gaandeweg verschuift de focus van het verhaal naar de vendetta van een dochter die het niet langer pikt dat zwijgzame mannen het leven van hun vrouwen verstikken.

Erik Vlaminck – Brandlucht
Uitgeverij: Wereldbibliotheek
Aantal pagina’s: 254
Prijs: 18,90 euro

De Zwarte Internationale

‘Het gevecht met Leviathan’ van Emiel Lamberts is dan wel geen fictie, het is ook een indrukwekkende, alomvattende vertelling, opgehangen aan de figuur van Gustav von Blome, onechte kleinzoon van de Oostenrijkse kanselier Metternich. Via hem toont historicus Lamberts hoe de aristocra-tische tenoren van de katholieke sociale leer in de negentiende-eeuwse maalstroom van opkomende ideologieën opnieuw het initiatief trachten te krijgen. Dat ze daarvoor erg ver gingen, blijkt uit de oprichting van de Zwarte Internationale, een groep notabelen die samenzweerderig de katholieke hegemonie verdedigde.

Emiel Lamberts – Het gevecht met Leviathan. Een verhaal over de politieke ordening in Europa 1815-1965
Uitgeverij: Bert Bakker
Aantal pagina’s: 428
Prijs: 29,95 euro

Groots en grappig verval

Jeroen Brouwers, die sinds jaar en dag op zijn buitenpost in het Limburgse Zutendaal de wacht houdt bij de Nederlands-Vlaamse Parnassus, publiceerde met ‘Bittere bloemen’ een chagrijnige én hilarische alleenspraak van een oude man die aan het sterven is en nog een keer naar een jong blaadje snakt. Brouwers maakt daar een kunstig maar vooral zeer amusant kaatsspel tussen een oude man en diens demonen van. Of hoe verval toch ook groots, meeslepend en zelfs humoristisch kan zijn.

Jeroen Brouwers – Bittere bloemen
Uitgeverij: Atlas
Aantal pagina’s: 285
Prijs: 21,95 euro

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content