De toppers 2011: Jeugdliteratuur

Luc Tuymans is ook geschikt voor kinderen, een verhaal over de bijzondere band tussen een jongen en een ezel en een boek dat kinderdromen over vliegen verpakt in een heel filmisch verhaal.

Tuymans, niet alleen voor kinderen

Paul De Moor brengt Luc Tuymans zoals u hem nog nooit zag: in een klein, dun boekje, gedrukt op hard papier, en met korte teksten waarin schijnbaar geen woord te veel staat. Je komt erin te weten hoe de kunstenaar al snel wist dat hij van tekenen en schilderen zijn leven wilde maken en hoe hij via fotografie en film uiteindelijk zijn artistieke credo vond: de echte vervalsing. Een liefdevolle, heel mooie en heel ongewone biografie.

Paul De Moor – Luc Tuymans. Schilderen op ijs
Uitgeverij: Ludion
Aantal pagina’s: 62
Prijs: 17,95 euro

Ode aan alle werkezels

Voor Mikis de ezeljongen reisde Bibi Dumon Tak naar Korfoe, waar ze een opvangcentrum voor ezels bezocht. Behalve een ode aan alle werkezels is dit een sfeervol verhaal over een jongen die een bijzondere band met zijn ezel opbouwt. Geen problemen in dit boek, tenzij kleine en menselijke die de hoofdpersonages – Mikis, zijn grootouders, de juf, de dokter – op kordate wijze oplossen. Griekse zon, warmte tussen mensen, humor en een even vlotte als eigen stijl vormen de ingrediënten voor een tijdloze dorpsvertelling.

Bibi Dumon Tak – Mikis de ezeljongen
Uitgeverij: Querido
Aantal pagina’s: 89
Prijs: 13 euro

Moeyaert overtreft zichzelf

Bart Moeyaert bewerkt andermans pennenvruchten, schrijft poëzie en toneel, maar zijn eigen stem klinkt het duidelijkst in zijn kinderromans. De Melkweg is een verhaal over twee broers die het even zonder moeder moeten stellen en aarzelend hun eigen weg gaan. Moeyaert overtreft hier zichzelf. De uitgepuurde taal, de sfeer, de kracht van het wit tussen de woorden, de lichte metaforen voor vaak te zware dingen: Moeyaert kent zijn vak, zonder dat het op een vak gaat lijken. Schrijven vanuit de buik is en blijft zijn credo. En dat voel je.

Bart Moeyaert – De Melkweg
Uitgeverij: Querido
Aantal pagina’s: 160
Prijs: 12,95 euro

Dromen tussen hemel en aarde

In het hoofd van de Franse jeugdschrijver Timothée de Fombelle huist een fantasiewereld zonder grenzen. Dat wisten we van zijn tweedelige debuut Tobie Lolness, over een minuscuul ventje dat in een boom woont. Vango speelt zich af in de jaren dertig. De lezer stapt mee van Parijs, waar Vango als een kat over de daken klimt en verdacht wordt van een moord, tot in Schotland, waar Ethel woont, zijn grote liefde. Van de Eolische eilanden, waar hij als kind aanspoelde, tot het Bodenmeer. Tussen hemel en aarde, dit eerste deel, verpakt kinderdromen over vliegen in een heel filmisch verhaal. De Fombelle is een rasverteller zonder voorgaande.

Timothée de Fombelle – Vango 1: Tussen hemel en aarde
Uitgeverij: Querido
Aantal pagina’s: 381
Prijs: 16,95 euro

Milieu en puberteit

Is er leven na Adrian Mole? Yes. Laura Brown is zestien, speelt in een rockgroepje en woont in het Londen van de nabije toekomst. Mensen worden er op energierantsoen geplaatst, er breken gevechten uit om water. Ten huize Brown staan de gezinsrelaties op springen door al die strenge energieregeltjes. En dan is er natuurlijk nog de puberliefde. Saci Lloyd injecteert Laura’s dagboekverslagen met veel cynische, droge humor, maar verliest het sérieux van haar thema niet uit het oog. Een keivlot geschreven, geëngageerde en pijnlijk geloofwaardige jongvolwassenenroman, waarop trouwens deze maand een sequel in de rekken ligt.

Saci Lloyd – Dagboek van het klotejaar 1
Uitgeverij: Manteau
Aantal pagina’s: 375
Prijs: 16,95 euro

Annelies De Waele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content