'Nieuwjaar' speelt zich af op nieuwjaarsdag op het eiland Lanzarote. Daar maakt de Duitser Henning een uitputtende fietstocht naar de top van een berg. Daarop volgt een geleidelijke anamnese van een traumatische gebeurtenis uit zijn kindertijd, die zich tijdens een fatale gezinsvakantie op precies die plaats heeft afgespeeld.

Contouren, Transit en Kudos van Rachel Cusk zijn opvallend klein qua opzet: Faye, een schrijfster, reist, verhuist en reist opnieuw. Maar de ideeën die in de romans aan bod komen zijn opvallend groot.

Zowel de Nederlandse columniste Elma Drayer als de Franse sociologe Nathalie Heinich schreven een boek over identiteit: twee tegenovergestelde werken.

Het voornaamste mikpunt van spot in 'De beloning' van Fikry El Azzouzi is het personage van de zelfmoordterrorist. Die wordt neergezet als een onzekere meeloper die snakt naar zelfbevestiging, maar die zoektocht neemt algauw groteske proporties aan.

Volgens alarmistische auteurs rest ons niet veel tijd meer om de klimaatverandering te keren. Ook Bruno Latour trekt in Waar we kunnen landen? aan de alarmbel.