Om zijn sterfdag op 30 oktober te herdenken en de aandacht voor zijn werk levend te houden, gaat De Bezige Bij begin november 'De ontdekking van Moskou' van Harry Mulisch uitbrengen. De roman die Mulisch al in de jaren '60 in de steigers zette, heeft hij nooit afgewerkt maar hij gaf vlak voor zijn overlijden wel de toestemming om hem alsnog in onaffe versie te publiceren.

Voer voor fans

'De tijd zelf' (2011) en 'Logboek' (2012) zijn twee andere boekjes uit de nalatenschap van Mulisch die niet zo veel om het lijf hebben en eigenlijk voer voor de fans zijn. Het laat zich aanzien dat dit met 'De ontdekking van Moskou' ook het geval zal zijn.

Al in 1961 zette Mulisch zich aan het schrijven van wat sommigen beschouwen als een voorstudie van Mulisch' monumentale 'De ontdekking van de hemel'. In tegenstelling tot Mulisch' meesterwerk, heeft de auteur 'De ontdekking van Moskou' nooit afgewerkt, ook al maakte hij in de loop der jaren zes verschillende versies ervan die echter telkens onafgewerkt bleven liggen. Mulisch zou de personages niet interessant genoeg hebben gevonden.

Spielerei

'De ontdekking van Moskou' is volgens De Bezige Bij een typische Mulisch met een verhaal-in een verhaal-in een verhaal. Een schrijver vertelt er in Italië over een schrijver in Moskou die zelf aan het schrijven is over een mislukte 15e eeuwse-expeditie naar Moskou. Er loopt zelfs een schrijvend personage in dit boek rond dat de naam van Harry Mulisch draagt.

Kortom, 'De ontdekking van Moskou' is een spielerei van Mulisch geweest. Het is veelzeggend dat hij de roman onafgewerkt in zijn laden heeft laten sluimeren. Maar voor de Mulisch-fans en - exegeten is het natuurlijk smullen geblazen.

Frank Hellemans

Om zijn sterfdag op 30 oktober te herdenken en de aandacht voor zijn werk levend te houden, gaat De Bezige Bij begin november 'De ontdekking van Moskou' van Harry Mulisch uitbrengen. De roman die Mulisch al in de jaren '60 in de steigers zette, heeft hij nooit afgewerkt maar hij gaf vlak voor zijn overlijden wel de toestemming om hem alsnog in onaffe versie te publiceren.Voer voor fans'De tijd zelf' (2011) en 'Logboek' (2012) zijn twee andere boekjes uit de nalatenschap van Mulisch die niet zo veel om het lijf hebben en eigenlijk voer voor de fans zijn. Het laat zich aanzien dat dit met 'De ontdekking van Moskou' ook het geval zal zijn.Al in 1961 zette Mulisch zich aan het schrijven van wat sommigen beschouwen als een voorstudie van Mulisch' monumentale 'De ontdekking van de hemel'. In tegenstelling tot Mulisch' meesterwerk, heeft de auteur 'De ontdekking van Moskou' nooit afgewerkt, ook al maakte hij in de loop der jaren zes verschillende versies ervan die echter telkens onafgewerkt bleven liggen. Mulisch zou de personages niet interessant genoeg hebben gevonden.Spielerei'De ontdekking van Moskou' is volgens De Bezige Bij een typische Mulisch met een verhaal-in een verhaal-in een verhaal. Een schrijver vertelt er in Italië over een schrijver in Moskou die zelf aan het schrijven is over een mislukte 15e eeuwse-expeditie naar Moskou. Er loopt zelfs een schrijvend personage in dit boek rond dat de naam van Harry Mulisch draagt.Kortom, 'De ontdekking van Moskou' is een spielerei van Mulisch geweest. Het is veelzeggend dat hij de roman onafgewerkt in zijn laden heeft laten sluimeren. Maar voor de Mulisch-fans en - exegeten is het natuurlijk smullen geblazen.Frank Hellemans