De favoriete boeken over Vlaanderen van Geert Bourgeois: 'Honderd redenen om als Vlaming trots te zijn'

11/07/18 om 14:47 - Bijgewerkt om 14:46

Tegenwoordig lijkt alles te draaien rond 'identiteit': wie zijn we, waar komen we vandaan, en waarvoor staan we? Knack ging op zoek naar boeken die de Vlaamse ziel vatten, als zoiets al bestaat, en vroeg bekende lettervreters naar hun essentiële boeken over Vlaanderen. Vandaag: Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

De favoriete boeken over Vlaanderen van Geert Bourgeois: 'Honderd redenen om als Vlaming trots te zijn'

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). © Belga

Patricia Carson, The fair face of Flanders/ Het fraaie gelaat van Vlaanderen

Al meer dan vijftig jaar geleden te boek gesteld en intussen een standaardwerk. Het is een grondig overzicht geschreven door een meesterverteller met een grote liefde voor Vlaanderen. Een boek dat zowel voor Vlamingen als buitenstaanders een uitstekende kennismaking met Vlaanderen is.

Manu Ruys, De Vlamingen. Een volk in beweging , een natie in wording

Dit boek is een must voor al wie een beter besef wil krijgen van ons volksbestaan. Geschreven door een monument van de Vlaamse journalistiek en een bevoorrechte getuige.

Henri van Daele, Een geschiedenis van Vlaanderen

Veel jongeren hebben vandaag een gebrekkige kennis van onze Vlaamse geschiedenis. Dit boek wil dit probleem verhelpen en onze opgroeiende jongeren de kennis bijbrengen om de dagelijkse werkelijkheid te kunnen duiden. In mijn ogen een hoogst interessant boek voor de Vlamingen van morgen.

Karim Van Overmeire, Tomas Roggeman & Maarten Vanderbeke, Honderd Keer Vlaanderen

Honderd verhalen die elk een ander - vaak onbekend - deel van Vlaanderen tonen. Samen vormen ze een verrassend portret van Vlaanderen. Wat mij betreft honderd redenen om als Vlaming trots te zijn.

Stephan Vanfleteren, Visserskoppen

Visserskoppen is een fotografische hommage aan onze Vlaamse Noordzeevissers. De Noordzee speelt verscheidene belangrijke rollen doorheen de geschiedenis van Vlaanderen. De vissers die elke dag deze natuurkracht trotseren zijn voor mij een onderdeel van ons gedeelde verleden en ons Vlaams erfgoed.

Els Witte & Harry Van Velthoven, Strijden om Taal

Om inzicht te krijgen in het Vlaanderen van vandaag is het ook essentieel om de taalkwestie te begrijpen. Strijden om taal zet het in historisch perspectief en geeft de lezer een beter begrip van de huidige stand van zaken en de uitdagingen voor de toekomst.

Onze partners