De dertien meest aanstootgevende boekendeals van 2010

De Amerikaanse internetkrant The Huffington Post biedt een alternatief voor de vaak voorspelbare eindejaarslijstjes.

Omdat in de lijstjes van veel kranten en tijdschriften te vaak dezelfde titels voorkomen en voorspelbaarheid troef is, ging blogger Andrew Shaffer voor The Huffington Post op zoek naar een ander geluid bij fervente (Amerikaanse) Twitteraars. Hij vroeg hen tijdens de eindejaarsperiode virtueel het glas te heffen op ‘boekendeals die hen in 2010 de gordijnen injaagden. Het resultaat werd een top-13 van de meest aanstootgevende boekendeals en boekpublicaties.

Bovenaan de lijst prijkt de in onze contreien (gelukkig) onbekende Snooki, het pocketsterretje uit de reality-soap ‘Jersey Shore’, dat op de Amerikaanse MTV loopt. Haar bijnaam dankt ze aan het feit dat ze in haar vriendengroep de eerste was om een jongen te kussen. Ooit leed ze aan een eetstoornis, beroepsmatig is ze ’tv-persoonlijkheid’ en ze las naar eigen zeggen twee boeken in haar hele leven. Dat bleek voor het gerenommeerde Simon & Shuster nochtans voldoende om haar een contract aan te bieden voor haar nog te schrijven eerste roman ‘A Shure Thing’.

Ondanks het opzet om platgetreden paden te vermijden, haalt Jonathan Franzen ook dit eindejaarslijstje. Hij bekleedt zelfs de tweede plaats. Niet omwille van zijn roman ‘Vrijheid’, wel door alle heisa errond. ‘Franzen kon je onmogelijk negeren in 2010. Hij stond op de cover van Time, zijn bril werd gestolen in Londen tijdens een signeersessie. Oh, en er was ook iets met Oprah’, zo motiveert Andrew Shaffer Franzens tweede plaats in zijn alternatieve lijst.

Op de derde plaats staat de autobiografie van de 16-jarige Justin Bieber. U leest het goed, de autobiografie van de 16-jarige Justin Bieber, het Canadese popsterretje dat, sinds hij in 2009 door de Amerikaanse R&B-zanger Usher op YouTube werd ontdekt, de bovenste regionen van de Amerikaanse en Canadese hitlijsten bezet. Ongetwijfeld een prachtige illustratie van de Amerikaanse Droom, maar stof voor een autobiografie? Al is ‘Justin Bieber: First Step 2 Forever: My Story’ veeleer een fotoboek. Wat het ook mag zijn, het ging en gaat er bij de gillende fans in als zoete koek. En laat dat nu net de bedoeling zijn van uitgeverij Harper.

Halen het podium niet, maar volgende gebeurtenissen in het Amerikaanse boekenland mogen toch een oneervolle vermelding in ontvangst nemen. Op nummer vier de poging van boekwinkelketen Borders om haar noodlijdende concurrent Barnes & Noble over te nemen. De vijfde plaats is voor James Frey (auteur van ‘A Million Little Pieces’), die jonge schrijvers onderbetaald voor hem laat schrijven.

De voormalige vice-presidentskandidate Sarah Palin doet ook mee, ‘omdat ze nog steeds rondloopt’ en vooral omdat ze ondertussen een tweede boek uit heeft, ‘America by heart’, dat het geheel volgens de verwachtingen bijzonder goed doet bij aanhangers van de Tea Party.

Maar de waanzinnigste boekendeal gaat naar Chunk, de hond van comédienne Chelsea Handler, op haar eigen imprint Borderline Amazing/A Chelsea Handler Book. Als we afgaan op het commercieel succes van de auteurs en titels in deze lijst, dan durven we te wedden dat het boek van Chunk nog zal verkopen ook.

Jeroen Bert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content