Het stond in de sterren geschreven: 'Congo' van David Van Reybrouck zou niet onopgemerkt voorbijgaan. Zaterdagavond kreeg Van Reybrouck in Amsterdam de eerste Libris Geschiedenis Prijs voor zijn persoonlijke geschiedenis van Congo. De cheque van 20.000 euro werd hem in Amsterdam uitgereikt voor - aldus de jury - een 'briljant, adembenemend en geestig' boek in 'een rijke, bijna barokke stijl'.

Dit jaar werd de Libris Geschiedenis Prijs voor het eerst uitgereikt. Het bedrag van hetgeen voorheen de Grote Geschiedenis Prijs heette, werd verdubbeld. Door de deelname van de Libris Boekhandelsketen hoopt de prijs daardoor meer opzien te baren.

Van Reybrouck gaat het ondertussen voor de wind. Nog maar net gingen de Engelstalige vertaalrechten voor 50.000 dollar naar het gereputeerde HarperCollins en 'Congo' maakt als een van de zes genomineerden ook nog kans op de AKO Literatuurprijs die op maandag 8 november te Haarlem wordt uitgereikt. Toch worden er soms ook kanttekeningen geplaatst bij de eigenzinnige mengeling van Dichtung und Wahrheit die Van Reybrouck in 'Congo' serveert. In Vrij Nederland vond Ronald Havenaar het niet kunnen dat Van Reybrouck verhalen opdist die achteraf niet blijken te kloppen, zoals dat over de dief van de sabel van koning Boudewijn. Of de 128-jarige Etienne Nkasi - die heel fotogeniek op de cover prijkt en ook een sleutelfiguur is in het boek - meer is dan een aanstekelijk vertellende mythomaan valt eveneens te bezien.

Maar Van Reybrouck lijkt al op voorhand dergelijke bronnenkritiek te anticiperen door zijn boek heel expliciet in de ondertitel een geschiedenis te noemen. Dit onbepaald lidwoord laat met andere woorden de nodige ruimte voor subjectieve keuzes van de kant van de verteller.

Frank Hellemans

Het stond in de sterren geschreven: 'Congo' van David Van Reybrouck zou niet onopgemerkt voorbijgaan. Zaterdagavond kreeg Van Reybrouck in Amsterdam de eerste Libris Geschiedenis Prijs voor zijn persoonlijke geschiedenis van Congo. De cheque van 20.000 euro werd hem in Amsterdam uitgereikt voor - aldus de jury - een 'briljant, adembenemend en geestig' boek in 'een rijke, bijna barokke stijl'.Dit jaar werd de Libris Geschiedenis Prijs voor het eerst uitgereikt. Het bedrag van hetgeen voorheen de Grote Geschiedenis Prijs heette, werd verdubbeld. Door de deelname van de Libris Boekhandelsketen hoopt de prijs daardoor meer opzien te baren.Van Reybrouck gaat het ondertussen voor de wind. Nog maar net gingen de Engelstalige vertaalrechten voor 50.000 dollar naar het gereputeerde HarperCollins en 'Congo' maakt als een van de zes genomineerden ook nog kans op de AKO Literatuurprijs die op maandag 8 november te Haarlem wordt uitgereikt. Toch worden er soms ook kanttekeningen geplaatst bij de eigenzinnige mengeling van Dichtung und Wahrheit die Van Reybrouck in 'Congo' serveert. In Vrij Nederland vond Ronald Havenaar het niet kunnen dat Van Reybrouck verhalen opdist die achteraf niet blijken te kloppen, zoals dat over de dief van de sabel van koning Boudewijn. Of de 128-jarige Etienne Nkasi - die heel fotogeniek op de cover prijkt en ook een sleutelfiguur is in het boek - meer is dan een aanstekelijk vertellende mythomaan valt eveneens te bezien. Maar Van Reybrouck lijkt al op voorhand dergelijke bronnenkritiek te anticiperen door zijn boek heel expliciet in de ondertitel een geschiedenis te noemen. Dit onbepaald lidwoord laat met andere woorden de nodige ruimte voor subjectieve keuzes van de kant van de verteller. Frank Hellemans