Van Reybrouck is de tweede Vlaming die deze prestigieuze prijs ontvangt, die schrijvers eert die zich hebben ingezet 'voor het geschreven woord in een toenemend multimediale samenleving'. Tom Lanoye was in 2007 de eerste. Andere laureaten zijn onder meer Kees van Kooten, Remco Campert, Adriaan van Dis, Joke van Leeuwen en Ramsey Nasr. De uitverkiezing is de verantwoordelijkheid van een Academie, waarin 18 prominenten uit politiek, cultuur, media en bedrijfsleven zitting hebben.

Veelzijdig en bezielend

De auteur van het met de AKO Literatuurprijs bekroonde 'Congo' ontvangt de Gouden Ganzenveer voor 'zijn veelzijdigheid en bezielende wijze van schrijven', aldus de Academie. 'De mengeling van een brede maatschappelijke en politieke betrokkenheid, historisch besef, diepgravend onderzoek en een zeer vaardige pen zorgden voor een indrukwekkende reeks boeken, toneelstukken, gedichten en essays, die in het maatschappelijk debat een belangrijke bijdrage leveren aan de meningsvorming.'

Van Reybrouck (1971) promoveerde in de archeologie, maar richtte zich daarna op het schrijven. Hij debuteerde in 2001 met 'De plaag'. Hij schreef daarna toneel ('De siel van de mier'), poëzie ('De Europese grondwet in verzen'), romans ('Slagschaduw') en pamfletten ('Pleidooi voor populisme'). Zijn geschiedenis van Congo zorgde voor een internationale doorbraak. De vertaalrechten zijn verkocht aan negen landen.

Prijsbeest

De Gouden Ganzenveer is bepaald niet de eerste prijs op zijn palmares. Zo kreeg Van Reybrouck de Vlaamse Debuutprijs, de Libris Geschiedenis Prijs, de Prix Médicis, de Taalunie Toneelschrijfprijs en de Kultur Sachbuchpreis van de Norddeutscher Rundfunk. Zijn Wikipedia-pagina meldt maar liefst negentien onderscheidingen plus drie nominaties. De Gouden Ganzenveer is zelfs niet zijn eerste algemene prijs. In 2012 kreeg hij de Van Ackerprijs voor zijn inzet voor mens en maatschappij.

Electoraal fundamentalisme

De laatste tijd zet Van Reybrouck zich vooral in voor een betere democratie. Hij was de man achter de G1000 en hield daarna enkele belangrijke lezingen over dit onderwerp. In september vorig jaar sprak hij in Amsterdam de Spui25-lezing uit over 'de gevaren van ons electoraal fundamentalisme'.

De Gouden Ganzenveer wordt op 24 april uitgereikt in Amsterdam. Een verslag van deze bijeenkomst wordt vastgelegd in een boekje dat aan het eind van de zomer verschijnt.

Maarten Dessing

Van Reybrouck is de tweede Vlaming die deze prestigieuze prijs ontvangt, die schrijvers eert die zich hebben ingezet 'voor het geschreven woord in een toenemend multimediale samenleving'. Tom Lanoye was in 2007 de eerste. Andere laureaten zijn onder meer Kees van Kooten, Remco Campert, Adriaan van Dis, Joke van Leeuwen en Ramsey Nasr. De uitverkiezing is de verantwoordelijkheid van een Academie, waarin 18 prominenten uit politiek, cultuur, media en bedrijfsleven zitting hebben.Veelzijdig en bezielendDe auteur van het met de AKO Literatuurprijs bekroonde 'Congo' ontvangt de Gouden Ganzenveer voor 'zijn veelzijdigheid en bezielende wijze van schrijven', aldus de Academie. 'De mengeling van een brede maatschappelijke en politieke betrokkenheid, historisch besef, diepgravend onderzoek en een zeer vaardige pen zorgden voor een indrukwekkende reeks boeken, toneelstukken, gedichten en essays, die in het maatschappelijk debat een belangrijke bijdrage leveren aan de meningsvorming.'Van Reybrouck (1971) promoveerde in de archeologie, maar richtte zich daarna op het schrijven. Hij debuteerde in 2001 met 'De plaag'. Hij schreef daarna toneel ('De siel van de mier'), poëzie ('De Europese grondwet in verzen'), romans ('Slagschaduw') en pamfletten ('Pleidooi voor populisme'). Zijn geschiedenis van Congo zorgde voor een internationale doorbraak. De vertaalrechten zijn verkocht aan negen landen.PrijsbeestDe Gouden Ganzenveer is bepaald niet de eerste prijs op zijn palmares. Zo kreeg Van Reybrouck de Vlaamse Debuutprijs, de Libris Geschiedenis Prijs, de Prix Médicis, de Taalunie Toneelschrijfprijs en de Kultur Sachbuchpreis van de Norddeutscher Rundfunk. Zijn Wikipedia-pagina meldt maar liefst negentien onderscheidingen plus drie nominaties. De Gouden Ganzenveer is zelfs niet zijn eerste algemene prijs. In 2012 kreeg hij de Van Ackerprijs voor zijn inzet voor mens en maatschappij.Electoraal fundamentalismeDe laatste tijd zet Van Reybrouck zich vooral in voor een betere democratie. Hij was de man achter de G1000 en hield daarna enkele belangrijke lezingen over dit onderwerp. In september vorig jaar sprak hij in Amsterdam de Spui25-lezing uit over 'de gevaren van ons electoraal fundamentalisme'.De Gouden Ganzenveer wordt op 24 april uitgereikt in Amsterdam. Een verslag van deze bijeenkomst wordt vastgelegd in een boekje dat aan het eind van de zomer verschijnt.Maarten Dessing