Grossman keert terug naar België De Israëlische topauteur David Grossman (1954) keert terug naar zijn geliefde België. Dinsdag 7 februari is hij te gast in Flagey in Brussel. Met zijn magnum opus 'Een vrouw op de vlucht voor een bericht' oogstte Grossman succes in de hele wereld. Jarenlang werkte de schrijver aan de grootse roman over een moeder op de vlucht voor het slechte nieuws over haar zoon aan het oorlogsfront. In 2011 nog ontving hij voor zijn boek de Prix Médicis Étranger (de Franse prijs voor het beste buitenlandse boek van het jaar) en de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel. Zijn werk omvat behalve essays, kinderboeken en een toneelstuk inmiddels acht romans, waarvan er vier zijn verfilmd. Grossman is ook op het podium een gevoelig en begenadigd verteller. De auteur was al eerder te gast in Flagey in 2010. Met zijn bezoek aan Brussel sluit hij een lange wereldtournee af.

Nieuwe strip van François Schuiten komt tot leven In het nieuwe stripalbum van François Schuiten over een oude stoomlocomotief, wordt de getekende locomotief door nieuwe technologie tot leven gebracht op het computerscherm. Dat maakte Schuiten bekend op het internationale stripfestival van Angoulême. De strip gaat over een machinist die zich op het einde van zijn loopbaan nog steeds vastklampt vastklampt aan zijn stoomlocomotief 'La Douce', waarmee hij de wereld heeft rondgereisd, en zich vergeefs verzet tegen de opkomst van de elektrische trein.

Uitgeverij Casterman werkte samen met een technologiebedrijf om de setting van het album levensecht te maken. Als je een stukje software hebt gedownload en het album voor je webcam houdt, verschijnt de locomotief op je computerscherm. Door het album te bewegen, kan je de richting en snelheid van de locomotief 'bijsturen', terwijl de landschappen uit het stripalbum voorbijschuiven. Schuiten heeft een passie voor treinen en werd in 2009 geselecteerd om het treinmuseum in Schaarbeek te ontwerpen. Het nieuwe album verschijnt in april.

'Kinky & Cosy' wordt animatieserie De stripreeks'Kinky & Cosy' van de Vlaamse stripmaker Marnix Verduyn - beter bekend onder het pseudoniem 'Nix' - wordt een tekenfilmserie. Dat maakte Verduyn zelf vorige week bekend tijdens het internationale stripfestival van Angoulême, waar hij samen met zijn assistent verkleed als Kinky en Cosy ten tonele verscheen. Kinky & Cosy verbeeldt een cynische, ontspoorde tweeling, wiens avonturen al eerder vertoond werden als afsluiter van het VRT-programma 'Volt'.

Het wordt een Frans-Belgische coproductie. De storyboards zullen door een Franse tekenstudio uitgewerkt worden en vervolgens in China in animaties omgezet worden. De voertaal van de wereldwijde versie zal Engels zijn, de stemmen worden deze zomer in L.A. opgenomen. Nog voor half oktober zouden er 500 afleveringen gemaakt moeten worden, aldus Verduyn. De eerste Amerikaanse uitgave van Kinky & Cosy haalde eerder al de bestsellerlijsten van The New York Times.

Bron: persberichten

Marijke Anrijs

Grossman keert terug naar België De Israëlische topauteur David Grossman (1954) keert terug naar zijn geliefde België. Dinsdag 7 februari is hij te gast in Flagey in Brussel. Met zijn magnum opus 'Een vrouw op de vlucht voor een bericht' oogstte Grossman succes in de hele wereld. Jarenlang werkte de schrijver aan de grootse roman over een moeder op de vlucht voor het slechte nieuws over haar zoon aan het oorlogsfront. In 2011 nog ontving hij voor zijn boek de Prix Médicis Étranger (de Franse prijs voor het beste buitenlandse boek van het jaar) en de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel. Zijn werk omvat behalve essays, kinderboeken en een toneelstuk inmiddels acht romans, waarvan er vier zijn verfilmd. Grossman is ook op het podium een gevoelig en begenadigd verteller. De auteur was al eerder te gast in Flagey in 2010. Met zijn bezoek aan Brussel sluit hij een lange wereldtournee af. Nieuwe strip van François Schuiten komt tot leven In het nieuwe stripalbum van François Schuiten over een oude stoomlocomotief, wordt de getekende locomotief door nieuwe technologie tot leven gebracht op het computerscherm. Dat maakte Schuiten bekend op het internationale stripfestival van Angoulême. De strip gaat over een machinist die zich op het einde van zijn loopbaan nog steeds vastklampt vastklampt aan zijn stoomlocomotief 'La Douce', waarmee hij de wereld heeft rondgereisd, en zich vergeefs verzet tegen de opkomst van de elektrische trein. Uitgeverij Casterman werkte samen met een technologiebedrijf om de setting van het album levensecht te maken. Als je een stukje software hebt gedownload en het album voor je webcam houdt, verschijnt de locomotief op je computerscherm. Door het album te bewegen, kan je de richting en snelheid van de locomotief 'bijsturen', terwijl de landschappen uit het stripalbum voorbijschuiven. Schuiten heeft een passie voor treinen en werd in 2009 geselecteerd om het treinmuseum in Schaarbeek te ontwerpen. Het nieuwe album verschijnt in april. 'Kinky & Cosy' wordt animatieserie De stripreeks'Kinky & Cosy' van de Vlaamse stripmaker Marnix Verduyn - beter bekend onder het pseudoniem 'Nix' - wordt een tekenfilmserie. Dat maakte Verduyn zelf vorige week bekend tijdens het internationale stripfestival van Angoulême, waar hij samen met zijn assistent verkleed als Kinky en Cosy ten tonele verscheen. Kinky & Cosy verbeeldt een cynische, ontspoorde tweeling, wiens avonturen al eerder vertoond werden als afsluiter van het VRT-programma 'Volt'. Het wordt een Frans-Belgische coproductie. De storyboards zullen door een Franse tekenstudio uitgewerkt worden en vervolgens in China in animaties omgezet worden. De voertaal van de wereldwijde versie zal Engels zijn, de stemmen worden deze zomer in L.A. opgenomen. Nog voor half oktober zouden er 500 afleveringen gemaakt moeten worden, aldus Verduyn. De eerste Amerikaanse uitgave van Kinky & Cosy haalde eerder al de bestsellerlijsten van The New York Times. Bron: persberichten Marijke Anrijs