David Grossman, een van 's lands meest vooraanstaande schrijvers, veelvuldig internationaal bekroond, past in een snel langer wordende rij van kunstenaars die hun kandidatuur terugtrekken voor de prijs. Daarbij onder meer Ruth Dayan, Haim Be'er and Sami Michael.

De actie van de kunstenaars volgt op de beslissing van premier Netanyahu om grote kuis te houden in de jury van de prijs. Hij had eerst literatuurprofessoren Avner Holtzman en Ariel Hirschfeld, en filmproducent Haïm Sharir wandelen gestuurd. Kort daarna had het resterende jurylid, professor Ephraim Hazan, zelf ontslag genomen.

'Radicaal links'

Volgens Netanyahu, die dit in zijn ontslagnemende regering en in volle verkiezingstijd besliste namens het ministerie van Onderwijs, is de Israëlprijs "de privéspeeltuin geworden van radicaal links, de anti-zionisten en de pro-Palestijnen, die pleiten voor dienstweigeren in het leger".

Haim Be'er verklaarde volgens The Jerusalem Post: "Het is volgens mij op dit moment een grotere eer de Israëlprijs niet te ontvangen dan hem te ontvangen".

Grossman (61), auteur van boeken als Jij bent mijn mes, en het in Frankrijk met de Mediciprijs bekroonde Een vrouw op de vlucht voor een bericht, die vaak een 'vredesactivist' is genoemd, levert al tientallen jaren kritiek op de binnenlandse en buitenlandse politiek van Israël, met name tegenover de Palestijnen. In augustus 2006 had hij samen met collega Amos Oz afstand genomen van de Israëlische aanvallen op Libanon. Enkele dagen later kwam zijn zoon bij dat conflict om het leven.

(Belga/RR)

David Grossman, een van 's lands meest vooraanstaande schrijvers, veelvuldig internationaal bekroond, past in een snel langer wordende rij van kunstenaars die hun kandidatuur terugtrekken voor de prijs. Daarbij onder meer Ruth Dayan, Haim Be'er and Sami Michael. De actie van de kunstenaars volgt op de beslissing van premier Netanyahu om grote kuis te houden in de jury van de prijs. Hij had eerst literatuurprofessoren Avner Holtzman en Ariel Hirschfeld, en filmproducent Haïm Sharir wandelen gestuurd. Kort daarna had het resterende jurylid, professor Ephraim Hazan, zelf ontslag genomen.Volgens Netanyahu, die dit in zijn ontslagnemende regering en in volle verkiezingstijd besliste namens het ministerie van Onderwijs, is de Israëlprijs "de privéspeeltuin geworden van radicaal links, de anti-zionisten en de pro-Palestijnen, die pleiten voor dienstweigeren in het leger".Haim Be'er verklaarde volgens The Jerusalem Post: "Het is volgens mij op dit moment een grotere eer de Israëlprijs niet te ontvangen dan hem te ontvangen".Grossman (61), auteur van boeken als Jij bent mijn mes, en het in Frankrijk met de Mediciprijs bekroonde Een vrouw op de vlucht voor een bericht, die vaak een 'vredesactivist' is genoemd, levert al tientallen jaren kritiek op de binnenlandse en buitenlandse politiek van Israël, met name tegenover de Palestijnen. In augustus 2006 had hij samen met collega Amos Oz afstand genomen van de Israëlische aanvallen op Libanon. Enkele dagen later kwam zijn zoon bij dat conflict om het leven.(Belga/RR)