David Grossman - De omhelzing

Uitgeverij: Cossee (originele titel: The Hug)

Aantal pagina's: 32

Prijs: 12,90 euro

ISBN: 978-90-593-6331-1

In De omhelzing, een flinterdun boek van de Israëlische schrijver David Grossman wandelen het jongetje Ben, zijn moeder en de hond Mirakel een heuvel op. De Israëlische kunstenaar Michal Rovner schetst ze in zacht potlood als poppetjes in een schaduwspel.

'Je bent lief", zegt de moeder. 'Zoals jij is er niemand op de hele wereld.' Haar warme woorden als papieren bootjes vol liefde kapseizen op de vragen in Bens hoofd. Want als er niemand is zoals hij op de hele wereld, betekent dat dat hij helemaal alleen is.

Natuurlijk antwoordt zijn moeder dat hij niet alleen is, maar dat hij uniek is en dat dat iets heel bijzonders is. Ben houdt koppig vol: iedereen is alleen. Zijn moeder vindt precies de juiste woorden voor het juiste moment. En als ze geen woorden meer vindt, trekt ze Ben tegen zich aan en laat ze hem voelen dat je alleen zijn ook kunt delen.

Grosssman toont als auteur de complexiteit van de menselijkheid, maar met De omhelzing bewijst hij dat het ook eenvoudig kan. Het is een boekje om heel dicht op je hart te dragen, om te lezen en om voor te lezen. Aan iedereen die je lief is.

Tine Hens

In De omhelzing, een flinterdun boek van de Israëlische schrijver David Grossman wandelen het jongetje Ben, zijn moeder en de hond Mirakel een heuvel op. De Israëlische kunstenaar Michal Rovner schetst ze in zacht potlood als poppetjes in een schaduwspel. 'Je bent lief", zegt de moeder. 'Zoals jij is er niemand op de hele wereld.' Haar warme woorden als papieren bootjes vol liefde kapseizen op de vragen in Bens hoofd. Want als er niemand is zoals hij op de hele wereld, betekent dat dat hij helemaal alleen is. Natuurlijk antwoordt zijn moeder dat hij niet alleen is, maar dat hij uniek is en dat dat iets heel bijzonders is. Ben houdt koppig vol: iedereen is alleen. Zijn moeder vindt precies de juiste woorden voor het juiste moment. En als ze geen woorden meer vindt, trekt ze Ben tegen zich aan en laat ze hem voelen dat je alleen zijn ook kunt delen. Grosssman toont als auteur de complexiteit van de menselijkheid, maar met De omhelzing bewijst hij dat het ook eenvoudig kan. Het is een boekje om heel dicht op je hart te dragen, om te lezen en om voor te lezen. Aan iedereen die je lief is. Tine Hens