Daphne du Maurier’s Jamaica Inn: op tv en te koop

© Blog bibliojunkie

De pub in Cornwall werd wereldberoemd door de gelijknamige bestseller van Daphne du Maurier en de film van Hitchcock, en staat nu te koop voor 2,5 miljoen euro.

Voor 2 miljoen pond, zo’n 2,5 miljoen euro, staat Jamaica Inn te koop.De BBC brengt dit jaar een nieuwe reeks van dit wereldberoemde smokkelaarsverhaal van Daphne du Maurier.

Du Maurier maakte literaire geschiedenis met haar romantische thriller ‘Rebecca’ waarvan miljoenen exemplaren verkocht werden. De openingszin van het boek klonk als de eerste regel van een sonnet en werd een van de meest beroemde in de moderne literatuur: “Last night I dreamt I went to Manderley again”. Daphne was 31 toen het boek in 1938 verscheen. Twee jaar daarvoor had ze ‘Jamaica Inn’ geschreven, al even succesrijk als ‘Rebecca’ en ook een beetje in de romantische geest van de zussen Brontë. Net als veel van du Mauriers boeken heeft ‘Jamaica Inn’ Cornwall als decor.

Smokkelaars

Vierhonderd jaar geleden was de echte Jamaica Inn een afspanning niet ver van de kust in Cornwall. Later werd het een hotel met bar en restaurant wat het vandaag nog altijd is. Daphne verbleef er even begin de jaren dertig en vond er inspiratie voor haar gelijknamige roman. Het verhaal van een jonge vrouw die haar moeder verliest en bij haar tante Patience gaat wonen. Als Mary in Launceston arriveert, ontmoet ze ook de man van haar tante, de boosaardige Joss. Die heeft een geheimzinnige kroeg, Jamaica Inn, die nooit open is voor het publiek. In feite gaat het om een smokkelaarshol. Smokkelaars misleiden schepen zodat ze zich op de rotsen te pletter varen. De buit wordt onder hen verdeeld, de scheepslui vermoord. Intussen is Mary verliefd op Jem, een kleine dief en de broer van Joss. Het loopt bijna helemaal mis voor Mary als ze dominee Francis Davey in vertrouwen neemt en die de echte leider van de smokkelaars- en moordenaarsbende blijkt te zijn.

BBC-reeks

Daphne du Maurier, ze werd Dame Daphne in 1969, had kunstenaarsgenen meegekregen. Haar grootvader was een schilder die later ging schrijven. Hij introduceerde in zijn roman ‘Trilby’ de legendarische hypnotiseur Svengali. De roman werd door sommigen een klassieker van antisemitische literatuur genoemd. Maar onder meer George Orwell weerlegde dat. De ouders van Dame Daphne waren bekende acteurs. Zelf werd ze rijk niet alleen door haar romans en kortverhalen, maar ook door het geld van de verfilmingen. Hitchcock bracht naast ‘Rebecca’ en ‘Jamaica Inn’ (met Maureen O’Hara in de hoofdrol) ook ‘The Birds’ in de bioscoop. Jamaica Inn werd in de jaren tachtig voor de Britse televisie verfilmd met Jane Seymour en nog dit jaar brengt de BBC een driedelige bewerking van de roman met Jessica Brown Findley (Lady Sybil Crawley uit Downton Abbey) als Mary. Tot ontevredenheid van heel wat du Maurier-fans werd de BBC-reeks niet alleen in Cornwall maar ook in onder meer Cumbria, Yorkshire en Ierland opgenomen.

Spookhuis

Bij heel wat vakantiegangers werd Jamaica Inn (het hotel) populair door de link met smokkelaars. Oorspronkelijk was het een tolhuis, later een afspanning voor koetsen en hun passagiers. Dat de streek een vruchtbare regio was voor smokkelaars staat buiten kijf. Er was een periode dat zowat de helft van de gesmokkelde sterke drank via de kust van Cornwall en Devon het land binnenkwam. Het hotel staat ook bekend als een populair spookhuis. En ooit huisde er een taxidermist die een collectie van niet minder dan 10.000 opgezette dieren had. De huidige eigenaars kochten het 3 hectare groot domein van thrillerschrijver Alistair MacLean (‘The Guns of Navarone’) in 1973. Ze willen het nu veertig jaar later verkopen. Bij het hotel hoort ook een museum dat gewijd is aan Daphne du Maurier en de smokkelaars. Je kan er onder meer haar schrijftafel en typemachine zien naast andere curiosa als eerste drukken en foto’s. Of er nog verborgen schatten zijn in Jamaica Inn is niet bekend.

‘Rebecca’ van Daphne du Maurier werd onlangs opnieuw in het Nederlands uitgebracht door Artemis, 17,50 euro, ISBN 978 90 472 0389 6

De BBC-reeks is gepland voor uitzending rond Pasen.

Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content