Dan toch geen vierde Stieg Larsson

Er komt nu definitief geen vervolg op de Millennium-trilogie van Stieg Larsson, ook al deed dat gerucht een tijdje de rondje.

Eva Gabrielsson, de partner van de Zweedse misdaadschrijver en journalist Stieg Larsson, heeft gezegd dat er geen vierde deel van de Millennium-trilogie komt. Daarmee weerlegde ze hardnekkige geruchten over een mogelijk vervolg. In ‘Woman Hour’ van BBC Radio 4 zei Gabrielsson dat ‘er weinig waarheid’ stak in het verhaal dat er op de laptop van Larsson nog een manuscript stond. Wel is het zo dat hij al een aantal bladzijden geschreven had voor een laatste vervolg. Maar voor een vierde roman was zeker niet genoeg stof.

De Zweedse schrijver overleed toen hij vijftig was aan een hartaanval. Een jaar vóór ‘Mannen die vrouwen haten’, het eerste deel van de Millennium-trilogie in 2005 verscheen. Daarna volgden ‘De vrouw die met vuur speelde’ en ‘Gerechtigheid’. In totaal zijn wereldwijd zo’n dertig miljoen exemplaren van de reeks verkocht. Alle romans draaien rond de kritische, sociaal fel geëngageerde journalist Mikael Blomkvist en de superintelligente, gepiercete en getatoeëerde computerhacker Lisbeth Salander.

Gabrielsson vermoedt dat de aanzet tot een vierde deel niet meer dan tweehonderd bladzijden lang was. Ze komt tot die conclusie door te verwijzen naar het werk dat haar partner de laatste maanden dat ze samen waren verzette. ‘Waarschijnlijk was het ook geen samenhangende tekst. Stieg was iemand die spontaan schreef. Hij kon aparte scènes schrijven en die later tot een geheel verwerken,’ zo vertelde ze gisteren aan BBC Radio 4. Ze zei ook nog dat heel wat ideeën in de Millennium- reeks niet van Larsson waren, maar van haar. Concreet noemde ze beschrijvingen van locaties in Stockholm die recht uit een manuscript van haar kwamen. Ze voegde er aan toe dat ze meer dan dertig jaar samen leefden en met dezelfde dingen bezig waren: ‘Zo ontstond een grijze zone en is het onmogelijk nog te zeggen wie de eerste was met een bepaald idee.’

Sinds de dood van Stieg Larsson hebben Gabrielsson en de familie van de auteur een juridisch conflict over de nalatenschap. De erven hebben haar twee jaar geleden zo’n 2,5 miljoen euro voorgesteld als schikking. Ze zou daarbij een zitje krijgen in de raad van bestuur van de firma die het werk van Larsson beheert. Gabrielsson weigerde het voorstel onder meer omdat ze als lid van de raad weinig inbreng had. Dat ‘Mannen die vrouwen haten’ in het Engels vertaald werd als ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ vond ze maar niets en het zou zeker Larssons goedkeuring niet hebben gekregen.

Fred Braeckman

De Millennium-trilogie verscheen in het Nederlands bij Uitgeverij Signatuur. De voordeeleditie kost 12,50 euro per deel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content