2015 is een annus mirabilis voor de 68-jarige Nederlandse auteur Adriaan van Dis. Nadat hij al de Libris Literatuurprijs 2015 won voor zijn moederroman 'Ik kom terug', scoort hij bovenop de 50.000 euro van de Libris volgend jaar in januari nu ook de Constantijn Huygens-prijs - goed voor 10.000 euro - voor zijn gehele werk.

Precieuze taalkunstenaar

De Huygens-prijs, zo genoemd naar een van de bekendste Nederlandstalige sonnetdichters uit de Gouden Eeuw, wordt jaarlijks door de Jan Campert-stichting uitgereikt aan het verzamelde werk van een Nederlandstalige schrijver. Verleden jaar was dat Mensje van Keulen en het jaar daarvoor was Tom Lanoye aan het feest. De jury liet zich dit jaar inpakken door het charmante woordparfum van de precieuze taalkunstenaar Adriaan van Dis en had woorden van lof voor 'De wandelaar' (2007)), waarin de verteller al flanerend Parijs ontrafelt, en 'Tikkop' (2010), met Zuid-Afrika als sprekende coulisse.

Zoon-moederroman

Van Dis werd voor 'Ik kom terug' (2014), een zoon-moederroman, zowel door het publiek als de Nederlandse literaire kritiek op handen gedragen. Het is dus niet toevallig dat Van Dis, ook een graag geziene gast op Vlaamse literaire podia trouwens, dit jaar deze Haagse oeuvreprijs in de wacht sleept.

Frank Hellemans

2015 is een annus mirabilis voor de 68-jarige Nederlandse auteur Adriaan van Dis. Nadat hij al de Libris Literatuurprijs 2015 won voor zijn moederroman 'Ik kom terug', scoort hij bovenop de 50.000 euro van de Libris volgend jaar in januari nu ook de Constantijn Huygens-prijs - goed voor 10.000 euro - voor zijn gehele werk.Precieuze taalkunstenaarDe Huygens-prijs, zo genoemd naar een van de bekendste Nederlandstalige sonnetdichters uit de Gouden Eeuw, wordt jaarlijks door de Jan Campert-stichting uitgereikt aan het verzamelde werk van een Nederlandstalige schrijver. Verleden jaar was dat Mensje van Keulen en het jaar daarvoor was Tom Lanoye aan het feest. De jury liet zich dit jaar inpakken door het charmante woordparfum van de precieuze taalkunstenaar Adriaan van Dis en had woorden van lof voor 'De wandelaar' (2007)), waarin de verteller al flanerend Parijs ontrafelt, en 'Tikkop' (2010), met Zuid-Afrika als sprekende coulisse.Zoon-moederromanVan Dis werd voor 'Ik kom terug' (2014), een zoon-moederroman, zowel door het publiek als de Nederlandse literaire kritiek op handen gedragen. Het is dus niet toevallig dat Van Dis, ook een graag geziene gast op Vlaamse literaire podia trouwens, dit jaar deze Haagse oeuvreprijs in de wacht sleept.Frank Hellemans